DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijas Kara muzejā 30. jūnijā LNA prezentēs Latvijas Neatkarības karam veltītu dokumentu krājumu

Publicitātes attēls

Dokumentu krājums “Cīņa par brīvību: Latvijas Neatkarības karš (1918–1920) Latvijas Valsts vēstures arhīva dokumentos. 4. daļa: 1919. gada decembra sākums – 1920. gada rudens” (sast. Dr. hist. Ēriks Jēkabsons) noslēdz piecus gadus ilgušu darba cēlienu Latvijas Nacionālajā arhīvā. Dr. hist. Jānis Šiliņš un Ēriks Jēkabsons pētīja, atlasīja un komentēja materiālus par Neatkarības kara norisi, saistot to ar Latvijas simtgadi un nepieciešamību aktualizēt un pieminēt šo izšķirošo brīdi mūsu zemes vēsturē.

Izdevuma atklāšana notiks 30. jūnijā pulksten 14.00 Latvijas Kara muzejā Rīgā, Smilšu ielā 20.

Noslēdzošajā sējumā iekļauti 228 unikāli dokumenti un laikabiedru atmiņas, kas atspoguļo politiskos un militāros procesus Latgales atbrīvošanas laikā, kad Latvija sadarbojās ar Poliju cīņā pret Padomju Krievijas Sarkano armiju. Tikai tāpēc, ka šīs cīņas bija veiksmīgas, Latvijai bija iespējams noslēgt mieru ar Padomju Krieviju.

Pirmā daļa bija veltīta Latvijas bruņoto spēku izveidošanas laikam un Padomju Krievijas Sarkanās armijas iebrukumam. Otrā daļa vēstīja par valsts apvērsumu Liepājā 1919. gada aprīlī, Andrieva Niedras valdības veidošanu un Cēsu kaujām 1919. gada jūnijā, bet trešā daļa – par vienotu Latvijas armijas izveidošanu, valsts iestāžu darbības atjaunošanu, kaujām Latgalē un Pāvela Bermonta karaspēka uzbrukumu Rīgai.

Katrā no sējumiem ir ap 200 līdz šim nepublicētu dokumentu un liecību, kas laikmeta kontekstā stāsta par politiskajām norisēm un mainīgo situāciju, karadarbības gaitu un tās ietekmi uz cilvēku ikdienu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI