DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Lūdz ziņot par atrastiem beigtiem putniem

Alūksnes novadā, pie Alūksnes ezera, ir atrasti beigti savvaļas putni un, ņemot vērā putnu gripas izplatību valstī, pastāv aizdomas, ka tie varētu būt saslimuši ar putnu gripu. Tiek veikti laboratoriskie izmeklējumi, lai to pārbaudītu, patlaban vēl nav zināms, vai atrastajiem putniem ir bijusi putnu gripa. Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta ziņām, līdz 19. jūnijam putnu gripa ir konstatēta 19 pašvaldību teritorijās valstī.

Lūdzam iedzīvotājus situācijā, ja tiek atrasti beigti putni, zvanīt pa tālruni 29477535 (biedrība “Astes un Ūsas”) vai ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam pa tālruni-automātisko atbildētāju 67027402.

Lai neapdraudētu savu veselību un nepieļautu slimības tālāku izplatību, aicinām iedzīvotājus pašiem nekādā gadījumā neaiztikt beigtus vai slimus putnus, nenest tos uz mājām, dzīvnieku patversmēm vai veterinārajām klīnikām.

Mājputnu turētājiem jāņem vērā, ka putnus atļauts izlaist norobežotās ganībās, norobežotos pastaigu laukumos, norobežotās ūdenstilpnēs, barošanai un dzirdināšanai jāiekārto norobežota, ar ūdensnecaurlaidīgu jumtu nosegta vieta.

Putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga dzīvnieku infekcijas slimība, ar kuru slimo putni, lielākoties ūdensputni. Taču atsevišķos gadījumos tā ir konstatēta arī zīdītājiem. PVD informācija liecina, ka šīs slimības skartās putnu sugas ir:  cekulainais dūkuris (cekuldūkuris), paugurknābja gulbis, kajaks, lielais ķīris, melnspārnu kaija, sudrabkaija un upes zīriņš. Tāpat vairākās vietās Latvijā konstatēta masveida nobeigšanās vārnveidīgajiem (krauķiem, vārnām u.c.), taču līdz šim laboratorisko izmeklējumu rezultāti uz putnu gripu ir bijuši negatīvi. Putnu gripas apakštips H5N1, kas konstatēts savvaļas putniem Latvijā, var apdraudēt arī cilvēku veselību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI