DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība
1
1

LAA aicina uzmanīties: četri biežākie negadījumu veidi Jāņos

Dažādos nelaimes gadījumos gūtas traumas, saķeršanās ar dzīvās dabas pārstāvjiem, transporta negadījumi un pārgalvība pie ūdeņiem ir biežākās Jāņu svinēšanas laika problēmas, par ko apdrošinātāji pēc svētkiem saņem atlīdzību pieteikumus, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotā informācija. Kopumā pēcsvētku laikā atlīdzību pieteikumu skaits ir lielāks nekā ikdienā.

Visdažādākie nelaimes gadījumi

Nelaimes gadījumu apdrošināšanas polises pēcjāņu laikā darbā tiek laistas visbiežāk, jo jāņabērni svinību laikā mēdz iekulties visdažādākajās ķibelēs. Daudzi negadījumi ir saistīti ar Jāņu simbolu ugunskuru. Lēkšana pāri ugunskuram, neuzmanīga ugunskura aizdedzināšana, apdedzināšanās pie grila, karsti ēdieni, bet ne tikai – kāds līgotājs ir apdedzinājies, blakus uzsprāgstot petardei, savukārt kāds cits – pirtī sajaucot aukstā un karstā ūdens ķipīšus.

Daudzas traumas tiek gūtas tikai neuzmanības dēļ, tā, piemēram, kāds līgotājs svinību vietā aizķēries aiz telts stiprinājuma un klūpot atsitis galvu pret galda malu, salaužot degunu. Cits paklupis, turot rokās iesmu, un guvis durtu brūci pleca rajonā. Lēkšana pāri ugunskuram un citi neveikli kritieni beidzas ar kāju un roku lūzumiem un cita veida traumām.

Ērces, lapsenes, čūskas

Jāņus parasti cenšamies svinēt brīvā dabā, kur sanāk arī “interesantas” saķeršanās ar dzīvās dabas pārstāvjiem. Ir bijuši atlīdzību pieteikumi par insektu kodumiem, kas izraisījuši alerģisku reakciju, bet īpaši bēdīgi ir beidzies kāds stāsts ar vaļā atstātā dzēriena pudelē ielidojušu lapseni – nepamanot un iedzerot insektu no pudeles, lapsene iekodusi rīklē, izraisot anafilaktisko šoku, kas diemžēl beidzies letāli. Tādēļ apdrošinātāji iesaka pievērst uzmanību arī tādiem sīkumiem kā vaļā atstātas dzērienu pudeles, īpaši bērniem.

Katru gadu apdrošinātājiem nākas saskarties arī atlīdzību pieteikumiem par čūsku kodumiem. Un, protams, neiztrūkstošas svētku dalībnieces ir arī ērces, kuru kodumi var izraisīt slimības ar ilgstošu ietekmi. Tā kā pret ērču encefalītu ir pieejama vakcīna, apdrošinātāji noteikti iesaka to izmantot un pasargāt sevi. Pret Laimas slimību vakcīnas diemžēl nav, tāpēc var noderēt apdrošināšanas atlīdzības izmaksa vismaz finansiālam atbalstam saslimšanas gadījumā.

Transporta negadījumi

Atsevišķu LAA biedru aplēses liecina, ka vislielākais ceļu satiksmes negadījumu skaits tiek reģistrēts 2–3 dienas pirms svētkiem, ap 20.-22. jūniju, tāpēc visiem transportlīdzekļu vadītājiem šajās pirmssvētku dienās jābrauc īpaši prātīgi, izvairoties no steigas un neuzmanības radītām avārijām.

KASKO atlīdzību lietas pēc svētkiem tiek pieteiktas ne tikai par satiksmes negadījumiem, bet arī citiem transporta bojājumiem. Diezgan tipiskas ir KASKO vējstiklu atlīdzību lietas, jo Jāņos daudzi brauc ārpus pilsētas. Citi autovadītāji pamanās iebraukt remontdarbu posmos un bedrēs pārsist riepas, tāpat bijuši pieteikumi par iebraukšanu ar auto grāvī, neizvēloties drošu braukšanas ātrumu. Starp citiem netipiskiem KASKO gadījumiem vēl var minēt stipru krusu, kas Līgo vakarā sabojājusi automašīnas virsbūvi, auto, ko naktī kāds sasitis ar ķieģeli, arī nojumi, kas pie jūras stiprā vēja dēļ Jāņu naktī uzlidojusi virsū vairākām automašīnām, tās bojājot.

Diemžēl joprojām daudzi negadījumi ir saistīti arī ar alkoholu, tādēļ apdrošinātāji brīdina nekad nesēsties pie jebkāda transporta veida stūres reibumā.

Bīstamais ūdens vilinājums

Diemžēl arī Jāņu svinēšanu laikā notiek negadījumi uz un pie ūdens, kas dažkārt diemžēl beidzas arī traģiski. Cilvēki neapdomīgi dodas peldēties agrās rīta stundās pēc ilgstošas svinēšanas, neizvērtējot ne ūdenskrātuvi, ne savus spēkus. Ne visi negadījumi beidzas slikti – bieži tās ir sagrieztas kājas un sasitumi, aizķeroties aiz zariem, akmeņiem un citiem priekšmetiem ūdenstilpes gultnē. Pie ūdens ir ļoti svarīgi uzmanīties, nelēkt nezināmās ūdenstilpēs, kā arī īpaši rūpīgi pieskatīt bērnus.

LAA aicina svinēt vasaras saulgriežus prātīgi, sargāt sevi un apkārējos, lai varam piedzīvot skaistus, bet mierīgus svētkus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI