DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Noslēgusies meža atjaunošanas pavasara sezona

FOTO: LVM

Ik gadu AS “Latvijas valsts meži” (LVM) pavasarī veic meža atjaunošanas darbus. Meža stādīšanas darbu kopējie apjomi ar katru gadu pieaug: 2016. gadā tika iestādīti ap 21 miljoni augstvērtīgu meža koku stādu, atjaunojot vairāk nekā 8 tūkstošu ha lielu platību, bet 2023. gadā LVM iestādīs vairāk nekā 28 miljonus jauno meža koku stādu, atjaunojot ap 13 tūkstošus ha lielu platību. Lielākais izaicinājums 2023. gada pavasara atjaunošanas sezonā bija ilgstošais sausuma periods.

Meža atjaunošanas darbus 2023. gadā LVM uzsāka ar mašinizētu meža sēšanu, apsējot 651 ha un nedaudz vēlāk turpināja ar kokaudzētavās izaudzētiem meža koku stādiem, kur pamata darba rīkus izmanto: ietvarstādiem – stādāmos stobrus vai stādāmā galva, stādot ar mašīnu, kailsakņiem – lāpstas un stādāmos šķēpus. Aprīļa un maija mēnesī  ir paveikts 95 % no 2023. gada pavasarī ieplānota stādīšanas un sēšanas darba – 12.6 tūkstoši ha.

"Šogad pavasaris iestājās vēlāk, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Šajā laikā mēs turpinājām kopt jaunaudzes. Paaugstinoties gaisa temperatūrai, no LVM saņēmām meža atjaunošanas darba uzdevumu un bija pieejami meža koku stādi – uzsākām aktīvu meža atjaunošanas sezonu. Kaut arī darbus uzsākām vēlāk, kā bija plānots, tas mums nekavēja darbus izpildīt LVM noteiktos termiņos," stāsta uzņēmējs, mežkopības darbu veicējs Jānis Šteinbergs.

“Mašinizētā meža stādīšana ir darba veids, kurā vienlaikus ar augsnes sagatavošanu, tiek iestādīts jaunais meža koka stāds. Mašinizētu meža stādīšanu var veikt visu gadu, izņemot ziemas periodu, kad gaisa temperatūra ir zemāka par 0˚C un augsne ir sasalusi, kā arī vasaras karstāko mēnesi – jūliju. Kad gaisa temperatūra ir zemāka par 0˚C, stādam slīdot cauri stādīšanas iekārtai, tas var iesalt un nenonākt līdz sagatavotai stādvietai, bet vasaras karstākajā mēnesī – ir apdraudēti vēlamie atjaunošanas rezultāti: jaunajam kociņam var pietrūkt mitrums, kā arī ir lielāks risks bojāt kārtējā gada pieaugumu, kurš vēl nav pārkoksnējies un ir trausls,” skaidro LVM mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs.

LVM 2023. gadā saņēma pakalpojumu no astoņiem uzņēmējiem, kuri strādā ar 10 tehnikas vienībām, lai mežu atjaunotu, stādot mašinizēti. Kopumā plānots, stādot mašinizēti, atjaunot 1261 ha meža. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI