DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība
2
2

“Neko par mums bez mums” – Latvijas Lauku forums aicina lauku iedzīvotājus nomērīt temperatūru situācijai reģionos

Statistikas dati un politikas veidotāji regulāri sniedz ieskatu tajā, kāda ir aktuālā situācija lauku reģionos un kādām vajadzētu būt rīcībām, lai situāciju uzlabotu. Piemēram, Izglītības un zinātnes ministrija, virzot skolu tīklu sakārtošanas plānu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija analizē pagastos pieejamos pakalpojumus, Valsts kontrole par pašvaldību veiktajām rīcībām iedzīvotāju līdzdalības iespējām utt. Kā šos un citus procesus vērtē paši lauku iedzīvotāji, plānots ieskicēt Lauku kopienu parlamenta ietvaros īstenojot iniciatīvu “Lauku barometrs”.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināts līdz 20. jūnijam sniegt savu vērtējumu par līdz šim īstenoto iniciatīvā “Lauku barometrs”, aizpildot elektronisku anketu - https://parlaments.laukuforums.lv/lauku-barometrs. Lauku barometrs ir iniciatīva ar mērķi izvērtēt, kā īstenojas aktuālie uzdevumi un risinājumu ieviešana, reaģējot uz esošajiem izaicinājumiem, kvalitatīvas un ilgtspējīgas lauku vides veidošanai. “Lauku barometrā apvienoti mērķi, kas no dalībniekiem kā prioritāri izskanējuši piecos Latvijas Lauku kopienu parlamentos kopš 2013. gada. Barometrā ir aptvertas ļoti daudzveidīgas tēmas: līdzdalība, dzīvotspējīgas un daudzveidīgas iedzīvotāju kopienas, izglītota un konkurētspējīga sabiedrība, uzņēmējdarbība, lauku tēls un dzīve laukos, vietējie resursi, nodarbinātība, infrastruktūra un pakalpojumi, atbalsts un finanšu ieguldījumi. Iegūtie rezultāti ļaus identificēt “vidējo temperatūru” dažādās jomās, sniedzot ieskatu, kur nepieciešama dziļāka analīze, jo pastāv augsta neapmierinātība un sarežģījumi,” stāsta Anita Seļicka biedrības “Latvijas Lauku forums” izpilddirektore.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs, balstoties uz savām zināšanām, pieredzi un savas vietējās teritorijas vai kopienas situācijas pārzināšanu, aicināts novērtēt, cik lielā mērā katrā no izvirzītajām jomām situācija ir sakārota un nepieciešamie uzdevumi īstenoti. Vērtējums sniedzams 10 baļļu skalā, kur 1 ir ļoti vāji un 10 - izcili. Piemēram, vērtējums "10" – izvirzītais uzdevums ir pilnībā sasniegts un tiek aktīvi īstenots, nodrošinot ļoti nozīmīgu atbalstu teritorijā vai kopienā.

Plašāka informācija par “Lauku barometrā” apzinātajiem rezultātiem tiks sniegta 6. Latvijas Lauku kopienu parlamentā, kas no 14. līdz 16.jūnijam notiks Madonas novada Ērgļos. Tajā iekļautās tēmas padziļināti tiks pārrunātas arī Kopienu parlamenta 16 tematiskajās darba grupās, kurās tiks diskutēts ne vien par esošo situāciju, bet arī izvirzītas prioritātes nepieciešamiem risinājumiem un rīcībām ciešā saiknē ar barometra tēmām, piemēram, par atvērtu pašvaldību komunikāciju ar sabiedrību, informācijas pieejamību un atgriezeniskās saites nodrošināšanu, vietējo uzņēmumu sadarbību un kooperāciju, paaudžu sadarbību vai īso pārtikas ķēžu pastāvēšanu.

Tāpat šī gada barometra rezultāti tiks salīdzināti ar līdzīgu “temperatūras mērīšanu” pirms diviem gadiem, identificējot būtiskākās izmaiņas sabiedrības viedoklī, kad kā neapmierinošāko situāciju iedzīvotāji reģionos vērtēja šādos aspektos: lauku kopienu iesaiste un lauku attīstības kā tēmas iekļaušana augstāko un vidējo profesionālo iestāžu pētnieciskajos procesos, sociālo uzņēmumu attīstība, atbalsta iespējas uzņēmējdarbības uzsākšanai un jaunienācējiem laukos kopumā, darbaspēka piesaistes iespējas, virzība uz energoneatkarību un energoefektīvu rīcību, kā arī esošās reģionālās atšķirības un ekonomiskās, sociālās un līdzdalības atstumtības riski. Šī gada barometrā sniegtie viedokļi tiks apkopoti un secinātais tiks ietverts Rezolūcijā, kas ir neatņemama Latvijas Lauku Kopienu parlamenta daļa, jo tā ieskicē tālāko ceļu uz rīcību iedzīvotājiem, valsts un pašvaldību sektoram, kā arī uzņēmējiem.

Vairāk informācijas par Lauku kopienu parlamenta norisi te: https://parlaments.laukuforums.lv/par-6-llkp

Biedrība “Latvijas Lauku forums” ir nacionāla mēroga organizācija, kas apvieno vairāk nekā 80 organizācijas visos reģionos. LLF misija ir veicināt Latvijas lauku līdzsvarotu attīstību, lai Latvijas lauki kļūtu par vietu, kur dzīvo apmierināti cilvēki, kuri savā dzīves vietā spēj realizēt ekonomiskās un sociālās vajadzības.

Latvijas Lauku kopienu parlamenta kustības, ko 2012. gadā uzsāka Lauku forums, mērķis ir izveidot spēcīgu lauku pilsoniskās sabiedrības balsi, katru otro gadu pulcējot vairākus simtus kopienu pārstāvju, reģionu attīstības profesionāļu, pašvaldību un valsts institūciju pārstāvju un politikas veidotāju, kuri līdzvērtīga dialoga rezultātā nonāk pie vienošanās par svarīgākajiem nākamajos gados veicamajiem darbiem lauku kopienu stiprināšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI