DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Valdībā apstiprina jaunu kārtību, kādā izsniedzami valsts atzīti vispārējās izglītības dokumenti

Jaunie Ministru kabineta noteikumi paredz, ka turpmāk pamatizglītības sertifikātus un vispārējās vidējās izglītības sertifikātus izdos elektroniskā dokumenta formā. Šodien pieņemtais tiesību akts paredz arī to, kāda informācija attiecībā uz izglītojamā sasniegumiem un apbalvojumiem ir norādāma sekmju izrakstos, nosaka prasības dokumentu uzskaitei un arī citas prasības attiecībā uz vispārējās izglītības dokumentu izsniegšanas kritērijiem un kārtību.

Šodien pieņemtajos Ministru kabineta noteikumos Nr. 274 ir ietverts jauns regulējums, ka, sākot ar šo mācību gadu, pamatizglītības sertifikātus un vispārējās vidējās izglītības sertifikātus izdos elektroniskā dokumenta formā atbilstoši Elektroniskā dokumentu likumā noteiktajām prasībām. Tie personai būs pieejami Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā vai izmantojot attiecīgo e-pakalpojumu Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv. Pamatizglītības sertifikāti tiks izsniegti 21.  jūnijā, sertifikāti par vispārējo vidējo izglītību – 11. jūlijā. Savukārt pārējie valsts atzītie vispārējās izglītības dokumenti tuvākos mācību gadus vēl tiks izsniegti papīra formā. E- sertifikātus šogad saņems arī profesionālās vidējās izglītības programmu audzēkņi par nokārtotajiem centralizētajiem eksāmeniem vispārējās izglītības mācību priekšmetos (kursos).

Noteikumos ir precizēta sekmju izrakstos norādāmā informācija par skolēnu sasniegumiem un apbalvojumiem, nosakot, ka turpmāk būs jānorāda (ja attiecināms):

  • ziņas par sasniegumiem otrā posma mācību priekšmetu olimpiādēs;
  • ziņas par piedalīšanos un sasniegumiem trešā posma mācību priekšmetu olimpiādēs;
  • citi nozīmīgi izglītojamā mācību sasniegumi un saņemtie valsts un starptautiska līmeņa apbalvojumi;
  • sekmju izrakstā par vispārējo vidējo izglītību – arī sasniegumi zinātniskās pētniecības darbos un starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs.

Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru un Izglītības kvalitātes valsts dienestu ir arī izvērtējusi daudzus gadus pastāvošo praksi attiecībā uz atbrīvojumiem no sporta un secinājusi, ka pilnveidotā mācību satura kontekstā izglītojamais vērtējumu attiecīgajā mācību priekšmetā var saņemt par sasniedzamiem rezultātiem, kas ir par veselības pratības jautājumiem un sporta teorētiskajiem jautājumiem, pat, ja izglītojamais, pamatojoties uz ārsta vai ārstu konsīlija izsniegtu izziņu, ir atbrīvojams no fizisku uzdevumu veikšanas uz visu mācību gadu vai tā daļu. Tas nozīmē, ka no 2023./2024. mācību gada skolēnu sekmju izrakstos vairs neparādīsies ieraksts “atbrīvots” vai “atbrīvota”.

Pilnveidotā mācību satura un izmaiņu vērtēšanas, tostarp eksaminācijas, kontekstā bija nepieciešams precizēt ierakstu saturu sekmju izrakstos par vispārējo pamatizglītību un vispārējo vidējo izglītību un aktualizēt prasības dokumentu noformēšanai, kā arī pārskatīt prasības dokumentu izgatavošanai, uzskaitei, izsniegšanai un dokumentu dublikātu izgatavošanai. Tajā pat laikā vairākas iepriekš spēka esošās normas bija saturiski novecojušas, un tajos noteikto dokumentu saturs ir ticis aktualizēts, apstiprinot jaunos Ministru kabineta 2023. gada 6. jūnija noteikumus Nr. 274 “Kārtība, kāda izsniedzami valsts atzīti vispārējās izglītības dokumenti”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI