DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
2
2

TM turpina pilnveidot īpašumu vērtēšanas regulējumu, paplašinot Kadastra datu saturu un pieejamību

Ceturtdien, 1. jūnijā, Ministru kabineta sēdē izskatīs Tieslietu ministrijas sagatavoto likumprojektu “Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā” (turpmāk- likumprojekts), kas nosaka masveida kadastrālās vērtēšanas mērķus un pamatprincipus, vienlaikus pilnveidojot regulējumu par īpašumu kadastrālo vērtēšanu, kadastra datu saturu un pieejamību.

Likumprojekts nav saistīts ar kadastrālo vērtību pārskatīšanu, tajā skaitā palielināšanu. Spēkā esošais Kadastra likums paredz, ka jaunas kadastrālās vērtības stāsies spēkā ar 2025.gadu.

Likumprojektā paredzētas izmaiņas ir svarīgs solis, lai turpinātu pilnveidot īpašumu kadastrālās vērtēšanas  regulējumu, nosakot kadastrālās vērtības mērķus, principus un to atbilstību nekustamā īpašuma tirgus līmenim 80% apmērā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere: Likumprojekts risina vairākus aktuālus jautājumus, nodrošinot vienkāršāku pieeju Kadastra atvērtajiem datiem un sakārtojot Kadastra datu labošanas procedūras, piemēram, konstatējot kļūdu citas iestādes iesniegtajos dokumentos. Likumprojekts ir nozīmīgs solis, lai pilnveidotu regulējumu kadastrālās vērtēšanas jomā un atbilstoši tam varētu uzsākt darbu pie kadastrālo vērtību bāzes izstrādes.”

Rūpējoties par datu pieejamību uz datiem balstītu lēmumu pieņemšanā, paredzēts, ka sākot ar 2025. gadu Kadastrā tiks atspoguļoti nekustamā īpašuma apgrūtinājumi, piemēram, aizsargjosla ap elektrolīniju u.c. Šis solis palīdzēs ikvienam nekustamā īpašuma īpašniekam, lietotājam un attīstītājam gūt vienkopus  pilnīgu un aktuālu informāciju par nekustamā īpašuma faktiskās lietošanas iespējām. Papildu jaunais regulējums samazinās arī administratīvo slogu zemes uzmērīšanas procesos, jo nebūs vairs jāgatavo apgrūtinājuma plāni.

Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore Vita Narnicka norāda: “Strādājot ar kadastrālās vērtēšanas sistēmu un attiecīgajiem normatīvajiem grozījumiem, galvenais uzdevums bija panākt, lai tā būtu gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem iespējami ērtāka un saprotamāka. Likumprojekts ir plats solis tam, lai kopā ar sadarbības partneriem efektīvi pilnveidotu īpašumu kadastrālās vērtēšanas regulējumu.”

Likumprojekts “Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā” vēl jāizskata Saeimā un tas stāsies spēkā pēc tā publicēšanas Latvijas Vēstnesī.

Papildu informācija:

Kadastrālās vērtības tiek izmantotas 16 dažādiem mērķiem, tas ir pamats dažādu nodevu (mantojumu vai dāvinājumu formēšanas situācijās) vai zemes nomas maksas aprēķināšanai, to izmanto gan pašvaldības, gan dažādas valsts iestādes, gan arī zemes un būvju īpašnieki savstarpējos darījumos vai strīdu gadījumos.

Ir svarīgi, ka, pietuvinot kadastrālās vērtības nekustamā īpašuma tirgus situācijai, līdz ar kadastrālo vērtību bāzes izstrādi, tiek strādāts arī pie nodokļu politikas reformas, nodrošinot nekustamā īpašuma nodokļa samērīgu pieaugumu mājsaimniecībām un uzņēmējiem. Šī uzdevuma izpildē ir iesaistītas vairākas institūcijas un nevalstiskās organizācijas Finanšu ministrijas vadībā.

 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI