DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts kanceleja aicina iedzīvotājus piedalīties jaunā sabiedrības līdzdalības regulējuma izstrādē

Ar mērķi sekmēt jēgpilnas sabiedrības līdzdalības iespējas, Valsts kanceleja izstrādājusi jaunu kārtību sabiedrības iesaistei publiskajā pārvaldē un aicina iedzīvotājus sniegt priekšlikumus plānotā regulējuma pilnveidošanai.

Esošais normatīvais regulējums sabiedrības pārstāvju līdzdalības nodrošināšanai valsts un pašvaldību institūciju attīstības plānošanas dokumentu un tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas procesā ir novecojis. Pieprasījums pēc jēgpilnām līdzdalības iespējām un jaunu, inovatīvu iesaistes rīku attīstība izvirza nepieciešamību pārskatīt procesu, kādā sabiedrība var iesaistīties un līdzdarboties publiskajā pārvaldē. Svarīgi veicināt sabiedrības līdzdalību sev būtisku jautājumu izlemšanā, lai pieaugtu iedzīvotāju uzticēšanās valsts institūcijām un ticība savai spējai ietekmēt demokrātiskos procesus.

Viens no priekšnosacījumiem, kas rada pamatu regulējuma pārskatīšanai, ir Vienotā tiesību aktu izstrādes un saskaņošanas portāla jeb TAP portāla darbība, kas mainījusi līdzšinējo kārtību sabiedrības pārstāvju informēšanai un iesaistīšanai lēmumu izstrādes un pieņemšanas procesā.

Tiesību akta projektā ir aktualizēta kārtība, kādā institūcijas nodrošina sabiedrības līdzdalības iespējas, kā arī piedāvātas vairākas būtiskas izmaiņas līdzšinējā kārtībā. Piemēram, tajā skaidri norādīts, ka sabiedrības līdzdalības iespējas jānodrošina gan politikas plānošanas dokumentu, gan tiesību aktu projektu izstrādes procesā, kā arī citās sabiedrībai nozīmīgās iniciatīvās un procesos, īpaši reformu un budžeta izstrādes jautājumos.

Izmaiņas paredzētas attiecībā uz atgriezeniskās saites sniegšanu sabiedrībai, uzsverot tās būtiskumu sabiedrības izpratnes veidošanā par lēmuma izstrādes un pieņemšanas procesu un iedzīvotāju vēlmi arī turpmāk iesaistīties, sniedzot priekšlikumus. Institūcijas ir aicinātas pēc sabiedrības līdzdalības pasākumiem publicēt TAP portālā vai savā tīmekļvietnē apkopojumus par saņemtajiem priekšlikumiem un turpmāko rīcību, kā arī šo informāciju nosūtīt līdzdalības pasākuma dalībniekiem. Tādejādi stiprinot atklātību par valsts pārvaldē īstenotajiem sabiedrības līdzdalības pasākumiem, tajos iesaistītajiem sabiedrības pārstāvjiem, paustajiem viedokļiem un tālāko rīcību ar tiem.

Svarīgs jaunpienesums ir iespēja iedzīvotājiem pašiem ierosināt līdzdalības procesu kādā jautājumā, nosakot institūcijai par pienākumu izvērtēt šo lūgumu un sniegt atbildi, ja sabiedrības līdzdalības iespējas netiek nodrošinātas.

Tiesību akta projektā aktualizēti arī esošie līdzdalības veidi, piemērojot to norises nosacījumus esošajai praksei, kas nākotnē gan iestādēm, gan sabiedrības pārstāvjiem ieviesīs lielāku skaidrību par dažādu līdzdalības iespēju organizēšanas procesu. Tagad institūcijas sabiedrības līdzdalības nodrošināšanai varēs izmantot ne tikai līdzšinējās iesaistes metodes, piemēram, publisko apspriešanu, darba grupas izveidi, bet arī plašāk izmantot dažādas inovatīvas līdzdalības metodes, piemēram, domnīcas, projektu komandas vai citas mūsdienīgas pieejas, kas ļauj iesaistīt plašāku sabiedrību risinājumu kopradē.

Iepazīties ar plānoto regulējumu un izteikt savus ierosinājumus noteikumu projekta pilnveidošanai iespējams līdz šī gada 14. jūnijam TAP portālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI