DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimā viesojas EPPA prezidents Tinijs Kokss

Trešdien, 24.maijā, parlamentā viesojās un ar Saeimas priekšsēdētāju Edvardu Smiltēnu un priekšsēdētāja biedri, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA) vadītāju Zandu Kalniņu-Lukaševicu tikās EPPA prezidents Tinijs Kokss (Tiny Kox). T.Kokss šajās dienās uzturas mūsu valstī, lai piedalītos EPPA Pastāvīgās komitejas sanāksmē, kas Rīgā pulcē parlamentāriešus no 46 Eiropas Padomes dalībvalstīm.

Z.Kalniņa-Lukaševica, kura sanāksmē pārstāv Latviju, uzsvēra, ka šajā laikā, kad Krievija ar savu brutālo karu cenšas iznīcināt noteikumos balstīto pasaules kārtību, starptautisko organizāciju loma ir īpaši būtiska.

Pagājušajā nedēļā Latvija pārņēma Eiropas Padomes Ministru komitejas vadību. Iepazīstinot T.Koksu ar Latvijas prezidentūras uzdevumiem, Saeimas priekšsēdētāja biedre atzīmēja, ka viena no mūsu prioritātēm ir visiem spēkiem atbalstīt Ukrainu. Tostarp Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra nepieciešamību saukt Krieviju pie starptautiskas atbildības par tās agresijas noziegumiem un izstrādāt efektīvu, darbojošos kompensācijas mehānismu.

Tāpat mums visiem kopā ir jādara viss, lai savā dzimtenē – Ukrainā – atgrieztos Krievijas nolaupītie bērni, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja biedre. EPPA ir pirmā organizācija, kas aprīļa sesijā vienprātīgi, pieņemot rezolūciju par ukraiņu bērnu deportācijām, uzsvēra, ka tas ir genocīda noziegums.

“Konsekventi tiek būvēts tiesisks un juridiski saistošs ceļš, lai Krievija samaksātu par visu, ko tā ir nodarījusi un turpina darīt Ukrainai un ukraiņu tautai,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre, atsaucoties uz nesenā Reikjavīkas Eiropas Padomes samita lēmumu par Zaudējumu reģistra izveidi. “Latvijas prezidentūras laikā aktīvi strādāsim, lai reģistrs sāktu pilnvērtīgi darboties,” uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

Puses pārrunāja arī Latvijas prioritātes prezidentūras laikā, tostarp pievēršoties demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanai, kā arī vārda brīvības, žurnālistu drošības un Eiropas Padomes digitālās darba kārtības veicināšanai.

Piektdien Rīgā norisināsies EPPA Pastāvīgās komitejas sanāksme, kā arī diskusija, kurā plānots spriest par mākslīgā intelekta attīstības tendencēm un iespējamo ietekmi uz izteiksmes brīvību, dezinformācijas izplatību un demokrātijas noturību. Saeimas priekšsēdētāja biedre pauda cerību, ka šī diskusija veicinās EPPA pārstāvju izpratni par mākslīgā intelekta attīstību un palīdzēs Eiropas Padomei tuvākā gada laikā noslēgt darbu pie Konvencijas par mākslīgo intelektu, cilvēktiesībām, demokrātiju un tiesiskumu izstrādes.

EPPA Pastāvīgās komitejas sanāksmē šo piektdien jautājumā par Ukrainas atjaunošanas iespējām plāno piedalīties arī Eiropas Padomes Attīstības bankas prezidents Karlo Montičelli (Carlo Monticelli), ar kuru plānota arī divpusēja Z.Kalniņas-Lukaševicas tikšanās.

Kopā ar Z.Kalniņu-Lukaševicu parlamentā ar EPPA prezidentu tikās arī EPPA Latvijas delegācijas vadītājas vietnieks Normunds Dzintars.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI