DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas izglītības un jaunatnes jomas labās prakses piemēri izskan ES ministru padomē

15.un 16.maijā Briselē norisinās Eiropas Savienības Izglītības, jaunatnes, kultūras un sporta ministru padomes sanāksme, kurā tiek diskutēts par Ukrainas jauniešu iekļaušanu sabiedrībā, par cilvēktiesību ievērošanu lielu starptautisku sporta pasākumu organizēšanā, kā arī par lasītprasmes nozīmīgumu. Diskusijās Latviju pārstāv Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs Kārlis Strautiņš.

Jaunatnes jomai veltītajā domapmaiņā tika uzsvērti Latvijā īstenotie pasākumi, lai veicinātu Ukrainas jauniešu iekļaušanu sabiedrībā, t.sk. atbalsta pasākumus izglītībā un nometņu rīkošanā, darbu pie informētības uzlabošanas, atbalstu nevalstiskajām organizācijām, kas strādā ar ukraiņu jauniešiem, un mācību programmu jaunatnes darbiniekiem.

Sporta ministru diskusijā piedalījās arī Ukrainas jaunatnes un sporta ministra vietnieks Andrijs Česnokovs un Eiropas Padomes Sporta nodaļas vadītāja Sofija Kvasni. IZM parlamentārais sekretārs apstiprināja Latvijas strikto nostāju, ka Krievijas un Baltkrievijas sportisti nedrīkst piedalīties starptautiskos sporta pasākumos ne zem sava, nedz arī neitrālā karoga, kamēr Ukrainā notiek karš un netiek ievērotas starptautisko tiesību normas. Savā uzrunā Kārlis Strautiņš norādīja: “Lai arī dalībvalstīm pašām jāstrādā pie izpratnes par atklātu un caurskatāmu sporta organizāciju darbību, vērtīga ir sadarbība Eiropas līmenī, lai veicinātu vienotu izpratni par kritērijiem uzlabotai sporta pārvaldībai.”

Dienā, kad tiek publicēti PIRLS jaunākā pētījuma rezultāti, izglītības ministri sarunājas par lasīšanu un tās nozīmi vienlīdzīgas, aktīvas un līdzdalīgas sabiedrības dzīves pilnveidē. Eiropas valstu pārstāvji tika iepazīstināti ar vairākiem Latvijas labās prakses piemēriem: skolotāju un psihologu sagatavošana, lai veiktu lasītprasmes novērtēšanu un identificētu traucējumus pamatskolas līmenī; programma “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” intereses par grāmatām veicināšanai; raidījums “Literatūre”, ko var izmantot mācību procesā u.c.

Latvija sanāksmē arī aicināja ES izglītības ministrus piedalīties septembrī plānotajā Eiropas Padomes izglītības ministru konferencē “Pārveidojošais izglītības spēks: vispārīgas vērtības un pilsoniskā atjaunošanās”, kuru vadīs Latvija savas prezidentūras Eiropas Padomes ministru komitejā ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI