DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Eiropas dienā pie Saeimas nama jaunieši diskutē par pieredzi, kas maina dzīvi

“Eiropas valstu savstarpējā integrācija pēc diviem pasaules kariem balstījās vēlmē nepieļaut jaunu karu Eiropā. Krievijas karš Ukrainā mums parāda to, kas ir īstenās Eiropas vērtības, kurām mēs ļoti skaidri un tieši piederam. Tas skaidri parāda, kāpēc mums ir svarīgi būt Eiropas Savienībā un to, kāpēc mums jāsargā Eiropas kopējās vērtības,” otrdien, 9.maijā, uzrunājot jauniešus diskusijā “Pieredze, kas izmainīja dzīvi”, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs aicināja šodien, svinot Eiropas dienu, vienlaikus godināt arī tos, kuri šobrīd izmisīgi cīnās par brīvību, neatkarību un demokrātiju Ukrainā.

E.Smiltēns uzsvēra, ka šis gads Eiropas Savienībā ir pasludināts par Eiropas Prasmju gadu, un būtisks Eiropas Savienības mērķis ir veicināt nodarbinātību, tālākizglītību un digitālo prasmju apguvi sabiedrībā un jauniešu integrāciju darba tirgū.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra - mums kā mazai tautai ir svarīgi apgūt prasmes tādā līmenī, lai spētu nodrošināt mūsu valsts aizsardzību, drošību, ekonomisko noturību un spēku. “Tad, ja mēs būsim ekonomiski spēcīgi, jūs būsiet talantīgi jaunie uzņēmēji, inženieri, programmētāji un politiķi, tad arī mūsu valstij būs spoža nākotne,” aicinot jauniešus nekad nezaudēt vēlmi un gatavību mācīties, sacīja E.Smiltēns.

Savukārt Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds akcentēja: “Eiropa - tie esam mēs. Mēs visi kopā veidojam Eiropu tādu, kādu mēs to gribam redzēt, vidi, kādā vēlamies dzīvot. Visi kopā mēs aizstāvam mūsu kopīgo, Eiropas, nākotni.” Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs aktualizēja arī drošības aspektus un uzsvēra Eiropas Savienības dalībvalstu spēju vienoties kopīgu mērķu un interešu labā izšķirīgos brīžos.

“Katram no mums ir individuāla, specifiska Eiropas pieredze, un katram ir savs skatījums par to, kāda ir mūsu vieta Eiropā un kā mēs paši sevi redzam Eiropā. Eiropa ir atvērusi mums robežas, devusi iespēju attīstīties, iespēju mācīties no citu pieredzes un bagātināties,“ sacīja A.Sprūds.

Iedvesmojošos pieredzes stāstos ar jauniešiem dalījās gleznotājs Mareks Odumiņš, Jaunsardzes pārstāve Elza Strupiša, Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītājs Uģis Lībietis un mūziķe Katrīna Gupalo.

Pasākumā piedalījās arī Saeimas Prezidija locekļi, parlamenta deputāti, Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Anatolijs Kucevols (Anatolii Kutsevol) un Kijivas vicemērs Petro Oleņičs (Petro Olenich), kā arī 10.Jauniešu Saeimas deputāti un skolēni no Jelgavas novada Kalnciema vidusskolas un Jelgavas novada Teteles pamatskolas.

Pēc diskusijas jaunieši varēja pārbaudīt un paplašināt savas zināšanas par Eiropas Savienību “Eiropas eksāmenā”, kā arī Jaunsardzes pavadībā apgūt mezglu siešanas prasmes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI