DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Eiropas vienotās sērijas pastmarkas šogad vēsta par mieru pasaulē

Publicitātes attēls

Eiropas vienotā pastmarku sērija 2023.gadā veltīta miera tēmai, izrādot solidaritāti Ukrainas tautai. Katrā valstī vienai no sērijas pastmarkām ir savs dizaina autors, bet otra sērijas pastmarka visās iesaistītajās valstīs tiek izdota pēc vienota dizaina. Filatēlijas jaunumus sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarku pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2023.gada 9.maijā Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43, Rīgā, no plkst.9 līdz 18.

Tradicionāli Eiropas vienotajā sērijā Latvijas Pasts izdod divas pastmarkas katru gadu. Šogad katrā valstī vienai no sērijas pastmarkām ir savs dizaina autors, savukārt otra sērijas pastmarka visās iesaistītajās valstīs tiek izdota pēc vienota dizaina. Pēc Ukrainas pasta operatora Ukrposhta ierosinājuma 2023.gada Eiropas valstu vienotās sērijas tēma ir veltīta mieram, lai izrādītu solidaritāti Ukrainai un veicinātu vispārējo miera vērtību visai cilvēcei.

Kopējā dizaina pastmarkas Miers – cilvēces augstākā vērtība autores ir Linda Bosa (Linda Bos) un Runa Egilsdota (Runa Egilsdott). Pastmarkas nominālvērtība ir 1,82 eiro, un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu uz valstīm, kas atrodas 7.grupā. Šīs pastmarkas tirāža Latvijā ir 50 000 eksemplāru.

Otras Latvijas Pasta izdotās pastmarkas un jaunās aploksnes dizaina autors ir Igaunijas mākslinieks Indreks Ilvess (Indrek Ilves). Pastmarkas nominālvērtība ir 1,63 eiro, un tā paredzēta vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu uz valstīm, kas atrodas 8.grupā. Šīs pastmarkas tirāža sasniedz 62 000 eksemplāru. Līdz ar pastmarkām izdota aploksne 500 eksemplāru tirāžā.

Lai izvēlētos Eiropai vienotās pastmarkas dizainu, Eiropas Pasta savienība rīkoja īpašu konkursu, kurā uzvarējušās mākslinieces sava dizaina motīvu skaidro šādi: "Pasaulei ir vajadzīgs jauns miera simbols, kas apvieno visas tautas. Kultūras atšķirības ir šķērslis miera valstij. Ja vien cilvēce spētu cienīt cits cita atšķirības, izprotot to nozīmi un reaģējot uz tām ar cieņu, pasaule kļūtu labāka. Šis dizains attēlo vizuālu metaforu par miermīlīgi integrētu, uz sadarbību vērstu sabiedrību, kurā cilvēki pieņem cits cita kultūru. To iedvesmojis ķeltu mīlestības mezglu simbols, kurā ir savstarpēji savienotas sirdis. Krāsu palete ilustrē visas pasaules tautas. Pievienojot plaukstas ar savītiem pirkstiem, tā pauž vēstījumu par savstarpēju cieņu."

Saskaņā ar īpašās žūrijas atzinumu uzvarējušais dizaina motīvs vispiemērotākajā veidā atspoguļo konkursa ideju. Tas ir veiksmīgs mēģinājums radīt jaunu zīmi, kas simbolizē mieru, pamatojoties uz Eiropas gadsimtiem seno vizuālo motīvu – mezglu, kas simbolizē bezgalīgu vienotību, draudzību un mīlestību. Šī universālā zīme ir arī lielisks filatēlijas atveidojums saistībā ar Eiropas Pasta savienības 30.gadadienas svinībām 2023.gadā.

Eiropas Pasta savienība kopš 1993.gada pārstāv Eiropas valstu pasta operatoru intereses. Organizācijas dalībnieki ir 55 pasta operatori, kas darbojas 53 valstu teritorijās, kopā apkalpojot vairāk nekā 175 000 uzņēmumu, nodarbinot 2 miljonu cilvēku un savienojot 800 miljonu cilvēku  ik dienu.

Jaunās pastmarkas un aploksni Miers – cilvēces augstākā vērtība iespējams apskatīt šeit.

Pastmarku sērijas Eiropa iniciatore ir Eiropas Pasta savienība jeb PostEurop, un šīs sērijas pastmarkas ar visai Eiropai vienotu tēmu un logotipu tiek izdotas jau kopš 1994.gada. Iepriekšējos gados Eiropas sērijas pastmarku tēmas bijušas veltītas ornitoloģijai, literatūrai, dabas objektiem, ceļojumiem, pasta transportam, senajām rotaļlietām, dabai draudzīgam dzīvesveidam, pilīm, dzelzceļam, senajiem pasta ceļiem, stāstiem un mītiem. Visas sērijā Eiropa Latvijā izdotās pastmarkas apskatāmas šeit.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 12.maijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI