DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Iekšējās drošības birojs ierosina uzsākt kriminālvajāšanu pret Valsts policijas amatpersonu par kukuļa izspiešanu no privātpersonām

Iekšējās drošības birojs Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonu par kukuļa izspiešanu no privātpersonām.

Iekšējās drošības birojs pirmstiesas izmeklēšanas gaitā guva pierādījumus tam, ka Valsts policijas amatpersona, zinot kādas meklēšanā izsludinātas privātpersonas atrašanās vietu, sistemātiski no tās un vēl kādas privātpersonas izspieda un pieņēma kukuļus ilgstošā laika periodā, lai neziņotu Valsts policijas darbiniekiem par tās atrašanās vietu.

Turklāt Valsts policijas amatpersonas rīcībā bija informācija, ka abas iepriekš minētās privātpersonas ir iesaistījušās narkotisko vielu nelikumīgā apritē. Valsts policijas amatpersona neveica savus VP amatpersonas pienākumus un nepārtrauca pretlikumīgo narkotisko vielu apriti - tā vietā izspieda un pieņēma kukuļus no abām privātpersonām, lai neziņotu Valsts policijas darbiniekiem par to pretlikumīgo rīcību. Kopumā Valsts policijas amatpersona kukuļos no abām privātpersonām saņēma vairāku tūkstošu eiro apmērā. 

Valsts policijas amatpersonai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp aizliegums ieņemt noteiktu amatu Valsts policijā.

Par minētajām pretlikumīgajām darbībām pret Valsts policijas amatpersonu rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 320.panta ceturtajā daļā paredzētā noziedzīga nodarījuma izdarīšanu - kukuļa pieņemšanu pēc tā izspiešanas.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Iekšējās drošības birojs 2023. gada pirmajā ceturksnī kompetences ietvaros ir uzsācis 17 kriminālprocesus un kopumā veicis pirmstiesas izmeklēšanu 80 kriminālprocesos. Šī gada pirmajos trīs mēnešos prokuratūrai nosūtīti 12 kriminālprocesi kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 13 Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs nodarbinātajiem un šo kriminālprocesu ietvaros ir atklāts 21 noziedzīgs nodarījums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI