DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Piešķir finansējumu atbalsta programmas īstenošanai ukraiņu bēgļu bērniem

Valdība šodien, 2023. gada 25. aprīlī, atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumu finansējuma pārdalei, lai vairāk nekā 1.milj. eiro novirzītu dažādu neformālās izglītības pasākumu organizēšanai ukraiņu bēgļu bērniem. Atbalsta programmu plānots īstenot līdz 2023. gada 1. decembrim, iesaistot aptuveni 3500 bērnu un jauniešu.

 Atbalsta pasākumi tiek organizēti, lai Ukrainas bērniem un jauniešiem  mazinātu kara notikumu izraisīto psihoemocionālo spriedzi, kā arī stiprinātu ukraiņu bērnu etnisko identitāti un kopību ar Latvijā dzīvojošo ukraiņu kopienu. Tāpat ukraiņu bēgļu bērniem ir svarīgi turpināt apgūt latviešu valodu, lai pilnvērtīgi un veiksmīgi integrētos un iekļautos Latvijas kultūrvidē un izglītības sistēmā. Plānotais atbalsts nepieciešams gan tiem ukraiņu pusaudžiem un jauniešiem, kuri mācās attālināti Ukrainas izglītības iestādēs un kuru komunikācija ar vienaudžiem Latvijā ir ierobežota, gan arī tiem, kuri vienlaikus mācās gan Latvijas, gan Ukrainas izglītības iestādēs un izjūt pārslodzi.

Atbalsta programmā tiks organizētas daudzveidīgas aktivitātes:

  • latviešu valodas prasmju apgūšanai un nostiprināšanai gan valodas mācīšanas un mācīšanās nodarbībās, gan radošās valodas integrētās apguves nodarbībās,
  • ukraiņu valodas, tradīciju un kultūras vērtību saglabāšanai un praktizēšanai, lai mazinātu bērnu un jauniešu psihoemocionālo spriedzi un uzturētu kopības saites ar ukraiņu kopienu Latvijā,
  • Latvijas dabas un kultūrtelpas iepazīšanai, lai sadarbībā ar Latvijas bērniem un jauniešiem veiksmīgāk iekļautos vietējā kopienā u.c.

Kā liecina Civilās aizsardzības pārvaldes dati, uz 2023.gada februāra beigām Latvijā reģistrēti 8928 Ukrainas bēgļu bērni vecumā  no 5 līdz 18 gadiem. Latvijas izglītības sistēmā reģistrēti 4299 izglītojamie, no tiem 1524 pirmsskolas izglītības iestādēs, 2775 vispārējās izglītības iestādēs, bet 74 mācās profesionālās izglītības iestādēs. Tādējādi par lielu daļu Ukrainas skolas vecuma bērnu, tajā skaitā, 5-6 gadīgajiem, kuriem būtu jāuzsāk skolas gaitas 1. septembrī, nav pietiekamas informācijas - kur, kā un vai viņi mācās, kāds ir viņu sociālais un psihoemocionālais stāvoklis.


Ņemot vērā 2022. gada pieredzi, kad nometņu organizēšanai piešķirtais finansējums tika izlietots tikai daļēji, 2023. gadā plānoti tādi neformālās izglītības pasākumi, kas neaprobežosies tikai ar nometņu organizēšanu vasaras periodā. Šoreiz daudzveidīgus pasākumus varēs īstenot līdz gada beigām un piedāvājums būs daudz plašāks un elastīgāks, ņemot vērā Ukrainas bērnu vajadzības.

Atbalsta programmu īstenos Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar pašvaldībām, kuras konkursa kārtībā piesaistīs pasākumu īstenotājus. Tie var būt gan valsts un pašvaldības institūcijas un iestādes, gan nevalstiskās organizācijas, augstākās izglītības iestādes, bērnu nometņu organizētāji, kā arī ukraiņu kopienas nevalstiskās organizācijas un organizācijas, kas sniedz atbalstu Ukrainas bēgļiem.

Pasākumu īstenošanā varēs izmantot dažādas darbības formas, piemēram, valodas mācīšanās un interešu izglītības nodarbības, radošās darbnīcas, saliedēšanās pasākumi, ekskursijas, iešana dabā, āra aktivitātes, talkas, muzeja/kultūras pasākuma apmeklējums un citi.

Šodien valdībā apstiprinātais rīkojuma projekts “Par apropriācijas pārdali no budžeta resora "74. Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" programmas 17.00.00 "Finansējums Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteikto pasākumu īstenošanai" uz Izglītības un zinātnes ministrijas budžetu” pieejams Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI