DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

4. maijā Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā valsts svētku programma “Brīvības vēstījumi”

1990. gada 4. maijs. Rīga.

Andas Krauzes foto

4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) un LNVM Tautas frontes muzejs no plkst. 11.00 līdz plkst. 18.00 sabiedrībai piedāvā pasākumu programmu “Brīvības vēstījumi”. Pasākumus apvieno doma par brīvības dažādajām izpausmēm – kā valstiskām, tā personiskām. Interesenti laipni aicināti muzeja piedāvājumu iepazīt gan individuāli, gan organizētās ekskursijās. Ieeja – par brīvu.

LNVM ekspozīcija un izstādes Brīvības bulvārī 32
Dienu plkst 11.00 ievadīs un plkst 13.00 koncertu atkārtoti sniegs tradicionālās dziedāšanas grupa “Savieši”.

Ekskursijā izstādē “Satversme 100+” varēs uzzināt par brīvas un neatkarīgas Latvijas tiesisko pamatu – Satversmi, par to, kā mūsu valsts pamatlikums politiķu un tautsaimnieku diskusijās tapa, par Satversmē iekļautajām vērtībām un to turpinātību mūsdienās. Scenogrāfiski un tehnoloģiski moderni veidotā izstāde jau saņēmusi daudzu apmeklētāju atzinību. Ekskursiju sākums – plkst. 11.30 un plkst. 13.30.

Savukārt muzeja numismātu vadīta ekskursija izstādē “100 gadi: lits, lats, krona” notiks plkst. 15.00. Izstādē aplūkojami unikāli numismātikas priekšmeti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas muzejiem un arhīviem. Izsekots Latvijas un pārējo Baltijas valstu ceļam uz nacionālo valūtu, atrodot gan kopīgo, gan atšķirīgo, aplūkojot to dizainā iekļautos vēstījumus.

Ekskursijā Latvijas vēstures ekspozīcijā plkst. 16.00 varēs gūt plašu ieskatu Latvijas vēsturē no akmens laikmeta līdz mūsdienām un Latvijas teritorijas iedzīvotāju ceļā no atsevišķām ciltīm līdz tautai ar pašnoteikšanās tiesībām.

Plkst. 12.00 un plkst. 14.00 notiks nodarbība bērniem “Mana Latvija”. Gados jaunākajiem apmeklētājiem tā sniegs priekšstatu par savu valsti, tās izcīnīšanu un atjaunošanu Trešās atmodas laikā, kā arī par augstākajiem valsts apbalvojumiem. Muzeja nodarbību telpā izvietotajā Brīvības kokā gan bērni, gan pieaugušie aicināti atstāt rakstisku vai zīmētu vēstījumu Latvijai.

Muzeja konferenču zālē visu dienu būs aplūkojama pārvietojamā izstāde “Ceļā uz Latvijas brīvību” un skatāmi, klausāmi LTF pirmā priekšsēdētāja Daiņa Īvāna 80. gadu runu rekonstruētie ieraksti.

Tautas frontes muzejs (Vecpilsētas ielā 13/15)
Valsts svētkos muzejs aicina uz ekskursijām gida vadībā plkst. 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 bez iepriekšējas pieteikšanās.
Savukārt ekskursijai pilsētvidē “1990. gada 4. maijam pa pēdām”, kas sāksies plkst. 12.00 un plkst. 13.00, iepriekš jāreģistrējas, sūtot pieteikumu uz e-pastu tfm@lnvm.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI