DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pieaug Latvijas iedzīvotāju atbalsts valsts aizsardzības dienesta ieviešanai

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma pētījumu centra “SKDS” 2022. gada decembrī veiktās Latvijas iedzīvotāju aptaujas rezultāti liecina, ka pieaug Latvijas iedzīvotāju atbalsts valsts aizsardzības dienesta ieviešanai.

Apgalvojumam par to, ka Latvijā būtu jāievieš valsts aizsardzības dienests, piekrīt 55% Latvijas iedzīvotāju, savukārt 60% iedzīvotāju piekrīt, ka, lai uzlabotu Latvijas aizsardzības spējas, būtu nepieciešams ieviest valsts aizsardzības dienestu,

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece uzsver: “Krievijas brutālais karš Ukrainā ir mainījis gan ģeopolitisko situāciju, gan tā ietekmē mainās arī Latvijas sabiedrības attieksme par savu lomu valsts aizsardzībā. Gandarījums, ka pieaug iedzīvotāju atbalsts pašiem iesaistīties valsts aizsardzībā. Par to liecina gan kopumā iedzīvotāja atbalsta palielināšanās valsts aizsardzības dienestam, gan Latvijas jauniešu pieaugošā vēlme pašiem aizsargāt Latviju.”  Kopumā par 10 procentpunktiem gada laikā pieaudzis Latvijas iedzīvotāju atbalsts idejai par obligātā militārā dienesta atjaunošanu – 2021. gadā šādu ideju atbalstīja 39%, bet 2022. gadā 49% Latvijas iedzīvotāju.

Savukārt 2022. gadā 62% Latvijas jauniešu vecumā no 17 līdz 24 gadiem atzina, ka atbalstītu obligātā militārā dienesta ieviešanu – tas ir par 7% vairāk nekā 2021. gadā, kad ideju par obligātu militāru dienestu atbalstīja 55% Latvijas jauniešu.

Tāpat aptaujas dati liecina, ka jauniešu vēlme aizsargāt valsti ir palielinājusies – ja 2020. gadā 51% Latvijas jauniešu piekrita apgalvojumam, ka uzbrukuma gadījumā ikvienam Latvijas iedzīvotājas ir jāiesaistās valsts aizsardzībā, tad 2022. gadā šādam apgalvojumam piekrita 62% jauniešu.

Jau ziņots, ka 5. aprīlī Saeima trešajā – galīgajā – lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu, nosakot pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim, vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsones, sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Pirmais iesaukums dienestu uzsāks šī gada 1. jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024. gada 1. janvāra dienests tiek noteikts kā obligāts. Jāatzīmē, ka arī otrajā iesaukumā sākotnēji Latvijas pilsoņi tiks aicināti iestāties brīvprātīgi. Taču nepieciešamības gadījumā trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks, nosūtot lēmumu par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai izsniegs personīgi.

Brīvprātīgā pieteikšanās valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam notiks līdz 15.maijam. Lai pieteiktos, kandidāti aicināti izmantot elektronisko vienoto rekrutēšanas platformu www.klustikaravirs.lv, savukārt jautājumu gadījumā zvanīt uz tālruni 67072793 vai rakstīt uz e-pastu vad@klustikaravirs.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI