DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas pašvaldība aktīvi līdzdarbojas Dziesmu un deju svētku rīkošanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas pašvaldība kā XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku organizētāja – Latvijas Nacionālā kultūras centra - stratēģiskais partneris aktīvi līdzdarbojas svētku sagatavošanā, kopīgi ar Svētku rīkotājiem strādājot pie dalībnieku izmitināšanas, drošības un sabiedriskās kārtības nodrošināšanas, satiksmes un sabiedriskā transporta organizācijas, labiekārtojot Svētku norises vietas un pilsētvides noformējuma. Par to ceturtdien, 13. aprīlī, tika informēti Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti.

“Rīgas līdzdalība Dziesmu un deju svētku sagatavošanā un norisē ir nenovērtējama! Rīga ir gatava sagaidīt, izmitināt un rūpēties par visiem svētku dalībniekiem. Vēl vairāk, aicināsim gan mūsu sadraudzības pilsētas ārvalstīs, gan kaimiņvalstis, gan ikvienu Latvijā un pasaulē braukt ciemos un kopā piedzīvot šo brīnišķīgo tradīciju. Vislielākais gandarījums par gandrīz 12 tūkstošiem rīdzinieku, kuri piecu gadu laikā ir cītīgi strādājuši, lai ar savu piedalīšanos un sniegumu Dziesmu un deju svētkos priecētu Rīgas viesus. Lai padarītu svētkus pieejamākus rīdziniekiem, esam paredzējuši  pasākumus ar Deju lieluzveduma un Noslēguma koncerta publisko skatīšanos astoņās Rīgas apkaimēs. Novēlu mums visiem kopā radīt to īpašo dziesmu un deju svētku gaisotni, kas palīdz ieraudzīt visiem kopīgo, cilvēcīgo un skaisto! Radītā atmosfēra, tās raisītās atmiņas, kļūs par iemeslu nākamajiem svētkiem,” uzsver komitejas priekšsēdētāja Laima Geikina.

Komitejas sēdē deputāti un klātesošie tika iepazīstināti ar svētku organizēšanā iesaistīto  Rīgas pašvaldības amatiermākslas kolektīvu gatavošanās procesu, kā arī ar plānoto Svētku norisi un pašvaldības iesaisti.

Svētki notiks desmit dienas – no 30. jūnija līdz 9. jūlijam, un to laikā plānoti vairāk nekā 60 pasākumu 29 norises vietās. Pasākumos piedalīsies vairāk nekā 40 000 cilvēku, tos vēros vismaz pusmiljons skatītāju.

Patlaban svētku dalībniekus plānots izmitināt 56 skolās un vēl 14 citās iestādēs, kas nav pašvaldības pakļautībā. Tiek veikta ēku apsekošana, pārbaudot ugunsdrošību un plānojot nepieciešamos remontdarbus. Tāpat norit darbs pie dalībnieku autobusu kustības un izvietošanas plāniem, satiksmes organizācijas, kā arī sabiedriskā transporta izmaiņām un papildu kapacitātes nodrošināšanas Svētku laikā.

Šogad sadarbībā ar Svētku rīkotājiem un atbildīgajiem dienestiem, īpaša uzmanība tiek pievērsta dalībnieku un skatītāju pārvietošanās jautājumiem, tostarp mikromobilitātes risinājumiem un aicinājumiem izmantot sabiedrisko transportu.

Plānots, ka no Rīgas būs teju 12 000 dalībnieku no 377 kolektīviem (no tiem 228 pašvaldības), kuri šobrīd piedalās skatēs un būs Svētku dalībnieki. Pašvaldība atbildīgie koordinatori šobrīd strādā pie Rīgas kolektīvu ēdināšanas, transporta un citiem jautājumiem.

Domājot par Rīgas apkaimju iedzīvotājiem un svētku pieejamības veicināšanu, iecerēti pasākumi ar Deju lieluzveduma un Noslēguma koncerta publisko skatīšanos Rīgas apkaimēs - Imantas kultūras centra teritorijā, Nordeķu parkā, Arkādijas parkā, Pļavnieku birzī, Strazdumuižas parkā Juglā, Bolderājas bibliotēkas teritorijā, Latgales parkā un Čiekurkalna bibliotēkas teritorijā, bet Esplanādē pie Mākslas muzeja būs arī Svētku restorāns.

Rīga kā svētku “namamāte” nodrošinās pilsētvides noformējumu, lai Svētku nedēļā pilsēta būtu Svētkiem rotāta. Katram Svētku dalībniekam tiks izsniegta Rīgas grāmatiņa, ārvalstu viesiem būs pieejami materiāli par Svētkiem viesnīcās un tūrisma informācijas stendos. Arī Rīgas restorāni un kafejnīcas tiks aicināti pārraidīt Svētku pasākumus un domāt par Svētku noformējumu.

Šie Svētki arī plānoti kā “Klimatam draudzīgākie svētki”, tāpēc Svētki rīkotāji kopā ar pašvaldību un Pasaules dabas fondu rēķinās svētku nedēļas klimata pēdu, lai nākotnē aprēķini kalpotu kā uzskates dati ilgtspējīgākiem organizēšanas risinājumiem. Papildus tam, jau šogad pilsētā darbosies pērn un šogad uzstādītie brīvkrāni un astoņas uzņēmuma “Rīgas ūdens” ūdens stacijas norises vietās, Mežaparka galvenajā alejā apgaismojums tiks nomainīts uz ekonomiskāku un pašvaldības uzņēmums “Rīgas meži” iesaistīsies 150 koku stādīšanā pilsētas teritorijā un turpmākajā uzturēšanā svētku klimata pēdas daļējai dzēšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI