DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Latvija turpina nodrošināt atbalsta pasākumus Ukrainas civiliedzīvotājiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

11. aprīlī Ministru kabinets (MK) atbalstīja nosūtīšanai Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai Iekšlietu ministrijas sagatavoto MK vēstules projektu.

Vēstule tika sagatavota, atbildot uz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas (komisija) 2023. gada 15. marta vēstuli un ņemot vērā komisijas 2023. gada 13. marta sēdē notikušo diskusiju par likumprojektu “Grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā”.

Dokumentā ir sniegts pārskats par atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem, balstoties uz atbildīgo nozaru ministriju, Sabiedrības integrācijas fonda un nevalstiskā sektora sniegto informāciju.

Latvija nodrošina starptautisko saistību izpildi, garantējot obligātos standartus, lai pārvietoto personu masveida pieplūduma gadījumā sniegtu tām pagaidu aizsardzību, kā arī, lai sniegtu atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā Krievijas Federācijas izraisītā bruņotā konflikta dēļ šā bruņotā konflikta norises laikā.

Lai gan šķērsojot Latvijas Republikas ārējo robežu Latvijas Republikā ieceļo liels skaits personu, kuras kvalificējas Ukrainas civiliedzīvotāja statusam Latvijas Republikā, absolūtais vairākums no tiem neizvēlas Latviju par mītnes valsti.

2023. gada pirmo trīs mēnešu tendence liecina, ka saglabājoties esošajai Ukrainas civiliedzīvotāju plūsmai visdrīzāk nepiepildīsies 2022. gada nogales pieņēmums, ka 2023. gadā Latvijā no jauna ieradīsies 40 000 Ukrainas civiliedzīvotāji.

Pakāpeniski arī pieaug to Ukrainas civiliedzīvotāju skaits, kas iekļaujas darba tirgū un pieaug viņu ienākumi.

Vēstulē secināts, ka nepieciešams turpināt atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem saskaņā ar Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā paredzētajiem pasākumiem, taču attiecībā uz terminētajiem pasākumiem līdz 2023. gada beigām nepieciešams izdarīt likumā grozījumus.

Atbilstoši likuma “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam” sagatavošanas laikā pieņemtajiem lēmumiem Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteikto pasākumu īstenošanai 2023. gadam ir paredzēts finansējums 102 000 000 eiro apmērā.  Šobrīd šim mērķim vēl pieejamais finansējums  72 881 754 eiro.

Iekšlietu ministrija vēstulē norāda, ka no kara sākuma līdz 2023. gada 27. martam, šķērsojot Latvijas Republikas ārējo robežu kopumā Latvijas Republikā ir ieceļojuši 252 555 Ukrainas pilsoņi.

Nemainīga ir tendence, ka Ukrainas pilsoņi pārsvarā ieceļo no citām valstīm, šķērsojot Latvijas ārējo robežu, lai atgrieztos Ukrainā vai dotos uz kādu citu valsti. Līdz 2023. gada 27. martam Ukrainas civiliedzīvotājiem izsniegtas 40 910 ilgtermiņa vīzas un termiņuzturēšanās atļaujas. No 2023. gada 1. janvāra tiek uzsniegtas tikai termiņuzturēšanās atļaujas uz 2 gadiem. Visvairāk ilgtermiņa vīzas un termiņuzturēšanas atļaujas tika izsniegtas 2022. gada martā – 11 254, ar katru nākamo mēnesi izsniegto ilgtermiņa vīzu un termiņuzturēšanas atļauju skaits samazinājās, sasniedzot viszemāko punktu 2023. gada janvārī – 602.

Ministru kabineta vēstules projekts Latvijas  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai par atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI