DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Pašvaldībām pagarināts termiņš lēmumu pieņemšanai par investīciju piesaisti pamatskolu modernizācijai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Novadu pašvaldības vēl līdz šā gada 30. jūnijam var turpināt pieņemt lēmumus par vispārējās izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu, lai iegūtu iespējas skolu modernizācijai piesaistīt vairāk nekā 30,6 milj. eiro.

Termiņa pagarināšana uz investīcijām skolu modernizācijai ļaus pretendēt arī tām pašvaldībām, kurās lēmumi par vispārējās vidējās izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu (vidusskolu reorganizēšanu par pamatskolām) vēl ir sagatavošanas procesā.  Garāks pieteikšanās termiņš arī nodrošinās pēc iespējas plašāku pašvaldību un skolu loku visā Latvijā, kas varēs pretendēt uz skolu modernizācijai paredzēto finansējumu.

Investīcijas 20 reģionāli nozīmīgu pamatskolu infrastruktūras modernizācijai paredzēts nodrošināt ar IZM ES Atveseļošanas fonda atbalstu, tādējādi turpinot skolu tīkla attīstību un sakārtošanu atbilstoši mūsdienu vispārējās izglītības vajadzībām.

Ar plānotajiem ieguldījumiem pašvaldības savu iedzīvotāju vajadzībām varēs veidot spēcīgas pamatskolas novadā, veicot ilgtspējīgus ieguldījumus mūsdienīgas un energoefektīvas vides attīstībā, mācību tehnoloģijās un nodrošinājumā, kā arī ilgtspējīgā infrastruktūrā. Investīciju programma sniedz iespējas sakārtot infrastruktūru un vides jautājumus, kas nepieciešami izglītības procesa kvalitātes un mācību rezultātu uzlabošanā.

Investīciju programma 29 novadu pašvaldībām, kuru teritorijā ir vidusskolas ārpus to administratīvā centra1, konkursa kārtībā ļauj pretendēt uz finansējumu līdz 1,8 milj. eiro apmērā vidusskolu tīkla sakārtošanai ārpus to administratīvā centra, tās reorganizējot par skolēnu skaita ziņā ilgtspējīgām pamatskolām un paredzot to modernizāciju.

Atveseļošanas fonda investīcijas pamatskolu modernizācijā turpina un papildina ar ES fondu atbalstu uzsākto vispārējās izglītības iestāžu modernizācijas programmu, kuras ietvaros teju 100 skolās Latvijā izveidota ērta un mūsdienīgi iekārtota mācību vide nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centros un Pierīgas reģiona pašvaldībās, lai nodrošinātu reģionos dzīvojošajiem mūsdienīgu mācību vidi un mazinātu reģionālās atšķirības piekļuvei kvalitatīvai izglītībai atbilstoši sava novada iedzīvotāju labākajām interesēm.

Ieguldījumu programma pamatskolu modernizācijai plānota sinerģijā ar ES programmu REACT EU, Atveseļošanas fonda investīcijām digitālās plaisas mazināšanai, kā arī jaunā ES fondu 2021.-2027. plānošanas periodā plānotajām investīcijām, kas ļaus īstenot mācību procesa nodrošināšanai nepieciešamā informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) aprīkojuma modernizāciju. Investīciju programmu sinerģija sniedz iespējas pamatskolu modernizācijas projektu ietvaros iegādāties aprīkojumu STEM mācību priekšmetu apguvei.

Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 4. oktobra noteikumos Nr. 619 “Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1.1.5. i investīcijas “Izglītības iestāžu infrastruktūras pilnveide un aprīkošana” īstenošanas noteikumi”  šodien, 2023. gada 11. aprīlī, apstiprināts valdībā.

1 Aizkraukles, Augšdaugavas, Balvu, Bauskas, Cēsu, Dienvidkurzemes, Dobeles, Gulbenes, Jelgavas, Jēkabpils, Krāslavas, Kuldīgas, Ķekavas, Limbažu, Līvānu, Ludzas, Madonas, Mārupes, Ogres, Preiļu, Rēzeknes, Ropažu, Saldus, Siguldas, Smiltenes, Talsu, Tukuma, Valmieras un Ventspils novads.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI