DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijas dzelzceļa vēstures muzejs piedāvā industriālos pārgājienus Rīgā, Jūrmalā un Jelgavā

FOTO: Lauris Vīksne

Līdz ar pavasara tūrisma sezonas sākumu, Latvijas dzelzceļa vēstures muzejs piedāvā iespēju doties industriālajos pārgājienos kopā ar klases kolektīvu, kolēģu, ģimenes vai draugu kompānijā, un iepazīt vietas Rīgā, Jūrmalā un Jelgavā, kurām citkārt, iespējams, vienkāršs garāmgājējs nepievērstu uzmanību.

“Latvijas dzelzceļa vēstures muzejs turpina iepriekšējos gados aizsākto  pārgājienu ciklu, kuru laikā ne tikai dzelzceļa entuziastiem un industriālā mantojuma interesentiem, bet ikvienam tiek dota iespēja gūt ieskatu par vēsturiskiem un mūsdienu industriālajiem objektiem, sekmējot izpratni un pozitīvu attieksmi par dzelzceļa vēsturi un attīstību. Mūsu piedāvātajos pārgājienu maršrutos aicinām dalībniekus pievērst uzmanību maz pamanītām niansēm, ieklausīties vēstures stāstos un kopā pārdomāt, kādas pārmaiņas dzelzceļš ienesis pilsētā un kas mūs vēl sagaida. Tuvākie pārgājieni, kuros aicinām pievienoties, notiks jau 15.aprīlī Rīgā un 29.aprīlī Jūrmalā,” stāsta Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Gunita Reinvalde.

Rīgas pārgājiena "Dzelzceļš Pārdaugavā. Pagrieziena punkti" dalībnieki varēs apskatīt senāko dzelzceļa kvartālu Daugavas kreisajā krastā, iepazīstot Torņakalna vēstures līkločus un dzelzceļa tiltu likteņus, kā arī apspriest, kā Pārdaugavas vaibsti mainīsies pavisam tuvā nākotnē. 

Tikmēr Jūrmalas pārgājiena “Jūrmalas staciju stāsti” interesenti varēs uzzināt par dzelzceļa līnijas “Rīga – Tukums” izveidi, Jūrmalas staciju un pieturvietu vēsturi, tostarp, notikumiem un faktiem, kas saistīti ar tām un to nosaukumiem. Tāpat tiks stāstīts par staciju ēkām un laiku tajās, vilcienu biļetēm, kā arī kustību sarakstiem toreiz un tagad.

Savukārt Jelgavas pārgājiena “Dzelzceļš – pilsētas attīstītājs” dalībniekiem tiek piedāvāts iepazīt gan dzelzceļa darbībai nepieciešamo infrastruktūru - Jelgavas staciju, Lietuvas šosejas viaduktu, lokomotīvju depo, tiltus pār Lielupi, gan dzelzceļnieku dzīvojamo māju rajonus Prohorova, Cepļu, Zirgu, Pasta un Mātera ielās, gan arī Baltijas dzelzceļa sabiedriskās ēkas – Jelgavas mezgla dzelzceļnieku klubu, slimnīcu un universālveikalu.

Pārgājienu garums ir no 5 līdz 10 kilometriem; dalības maksa - sākot no 3 eiro (skolēniem) līdz 10 eiro (pieaugušajiem). Tos vada Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja speciālisti. Pieteikšanās un detalizētāka informācija: https://www.railwaymuseum.lv/lv/content/industrialie-pargajieni-0

NB! Bērniem un jauniešiem līdz 14 gadu vecumam dalība pārgājienos atļauta atbildīgā pieaugušā pavadībā (maršruts veidots ciešā sliežu tuvumā, vecākiem lūgums uzmanīgi izvērtēt sava mazgadīgā bērna līdzdalību šajā pārgājienā!)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI