DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Rīgā pirmo reizi norisinās EUREKA tīkla sanāksmes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 28. līdz 30. martam Rīgā norisinājās EUREKA tīkla sanāksmes, tai skaitā arī Ģenerālās Asamblejas sanāksme, ar mērķi stiprināt Latvijas pētniecības un attīstības intereses gan EUREKA, gan Eiropas pētniecības telpā.

Dalība EUREKA – inovatīvas pētniecības un attīstības tīklā – veicina Latvijas zinātnes integrāciju un atpazīstamību pasaulē. Sanāksmē piedalījās EUREKA dalībvalstu ministriju un to pārstāvošo aģentūru pārstāvji – eksperti un politikas veidotāji.

“Strādājot kopā, mēs varam pārvarēt izaicinājumus un izveidot ilgtspējīgu sadarbību, kas sniedz labumu katrai EUREKA valstij. Šobrīd augstas klases cilvēkresursu un izcila līmeņa pētniecības attīstīšana ir mūsu galvenā prioritāte, un esmu pārliecināts, ka Latvijas un EUREKA tīkla dalībnieku sadarbība sekmēs panākumus šajā jomā,” savā uzrunā dalībniekiem uzsvēra Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks - Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs.

Eiropas Komisijas (EK) organizētajā darba grupas sanāksmē EC-Eureka workshop: widening countries Latvijas pārstāve EUREKA Augsta līmeņa vadības grupā Linda Vecbiškena prezentēja Latvijas pieredzi, investējot Eiropas reģionālā attīstības fonda līdzekļus, lai palielinātu Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti, kā arī spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā.

Līdz šim īstenotās darbības un aktivitātes ir veicinājušas Latvijas zinātnes un pārvaldības institūciju sadarbību un integrāciju Eiropas Savienības (ES) un pasaules pētniecības telpā. Ja salīdzinām skaitļus, kas raksturo Latvijas dalību ietvarprogrammā “Apvārsnis” iepriekšējos periodos un šobrīd, tad atbalstīto projektu skaits ir pieaudzis par 82% jeb 196 projektiem, savukārt piesaistītais EK finansējums pieaudzis vairāk nekā 2,5 reizes jeb par 68 miljoniem eiro.

Pēdējos gados īpaši ir aktivizējusies tieši Latvijas uzņēmumu interese par ES ietvarprogrammām, ļaujot arī uzņēmējdarbībai būtiski palielināt iesaisti starptautiskajā zinātnē un inovācijās.

EUREKA ir viens no lielākajiem starptautiskās sadarbības tīkliem pasaulē, kas dibināts 1985. gadā, piedaloties 18 valstīm un Eiropas Komisijai, lai veicinātu sadarbību pētniecībā un attīstībā (P&A). Tā mērķis ir īstenot ar inovācijām saistītus P&A projektus, kur atbalstu saņem uzņēmēji, kā arī zinātniskie institūti, universitātes un lielie uzņēmumi. Katru gadu kādai no dalībvalstīm ir jāuzņemas EUREKA vadīšana (Eureka Chairmanship), nosakot stratēģiju, galvenos darba uzdevumus un prioritāros virzienus. Latvija pievienojās EUREKA 2000. gadā, bet līdz šim vēl nav to vadījusi. Šī ir pirmā reize, kad Latvijā notiek EUREKA tīkla sanāksmes (Eureka Network Meetings).

EUREKA kopumā ietilpst 47 dalībvalstis (gan pilntiesīgas dalībvalstis, gan saistītās valstis):  visas Eiropas valstis, Kanāda, Dienvidāfrika, Korejas Republika, Singapūra, Sanmarīno, Turcija, Izraēla, Čīle un Argentīna. EUREKA darbībā ir iesaistītas šo valstu ministrijas un ministriju pārstāvošās aģentūras, kas īsteno inovatīvus projektus. To pārstāvji ne tikai nodrošina programmu darbību, bet veicina arī starpvalstu sadarbību, piemēram, kopā veido bilateriālās vai multilateriālās sadarbības programmas, izmantojot EUREKA pamatnostādnes, kā arī konsultē savu valstu ieinteresētās puses par sadarbības iespējām ar citām valstīm (prioritāri uzņēmumus vai zinātniskās institūcijas).

Latvija EUREKA ietvaros piedalās Eiropas Partnerībā Innovative SMEs/Eurostars, kā arī ir iesaistījusies Klasteru programmā vienā no pieciem klasteriem – Xecs klasterī, kas pārstāv elektronikas komponentus un sistēmas (electronics components & systems).

EUREKA tīkla sanāksmes Rīgā organizētas ERAF projekta Nr. 1.1.1.5/17/I/002 “Integrētie nacionālā līmeņa pasākumi Latvijas pētniecības un attīstības interešu pārstāvības stiprināšanai Eiropas pētniecības telpā” ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI