DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Diskutē par zināšanās balstītas rīcībpolitikas ieviešanas izaicinājumiem

Publicitātes foto

27. martā, Ministru kabineta bibliotēkā tika aizvadīts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) un Eiropas Komisijas Kopīgā pētniecības centra (JRC) vadītā tehniskā atbalsta instrumenta (TSI) projekta “Zināšanās balstītas rīcībpolitikas kapacitātes celšana pārvaldībā un publiskajā pārvaldē postpandēmijas Eiropā” Latvijas atklāšanas pasākums. Pasākumu apmeklēja Valsts kancelejas, Izglītības un zinātnes ministrijas, nozaru ministriju, zinātnes universitāšu un citu institūciju pārstāvji.

Atklāšanas pasākumā uzrunās izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša un Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis uzsvēra zinātnisko zināšanu lomu politikas veidošanā, un starpnozaru sadarbības nepieciešamību izaicinājumu risināšanā. OECD vecākais padomnieks Stefans Jakobzons (Stéphane Jacobzone) iepazīstināja pasākuma apmeklētājus ar projekta galvenajām darbībām, savukārt JRC zināšanās balstītas rīcībpolitikas vienības vadītāja vietniece Agņeška Gadžina-Kolodzejska prezentēja projekta lomu plašākās JRC zināšanās balstītas rīcībpolitikas veicināšanas aktivitātēs.

Atklāšanas pasākumu noslēdza paneļdiskusija par zināšanās balstītas rīcībpolitikas ieviešanas izaicinājumiem, kurā piedalījās Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks - Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs, Valsts kancelejas Valsts pārvaldes attīstības nodaļas vadītāja Elīna Mīļā,  Valsts kancelejas (VK) Valsts attīstības uzraudzības un novērtēšanas nodaļas vadītājs Vladislavs Vesperis, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” direktors Aivars Bērziņš, Latvijas Izvērtētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Krišjānis Veitners un domnīcas PROVIDUS direktore Iveta Kažoka. Dmitrijs Stepanovs diskusijā uzsvēra, ka zināšanās balstītas politikas pamats ir spēcīga, konkurētspējīga un labi finansēta pētniecības un attīstības sistēma valstī.

Īsa informācija par projektu:

Latvija kopā ar OECD un JRC 2023.-2024. gadā īsteno projektu “Zināšanās balstītas rīcībpolitikas kapacitātes celšana pārvaldībā un publiskajā pārvaldē postpandēmijas Eiropā” (Building capacity for evidence-informed policymaking in governance and public administration in a post-pandemic Europe. Projekta mērķis ir veicināt pierādījumos balstītas rīcībpolitikas (EIPM) ieviešanu, attīstot gan politikas veidotāju spējas integrēt zinātnisku informāciju politikas veidošanas procesā, gan zinātnieku spēju šādu informāciju politikas veidotājiem piedāvāt.

Kopumā projektā piedalās septiņas valstis – Grieķija, Čehija, Igaunija, Lietuva, Latvija, Nīderlande un Beļģija. Galvenās projektā iesaistītās institūcijas no Latvijas ir Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), VK un Pārresoru koordinācijas centrs (PKC), kurš kopš 1. marta ir integrēts VK. IZM un VK ir izrādījušas interesi projekta ietvaros attīstīt science-for-policy ekosistēmas kapacitāti, un EIPM spējas gan ex ante, gan ex post politikas ietekmes izvērtējumu veidošanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI