DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

RĪGAS MEŽI turpina iziešanu no apaļkoku pārstrādes biznesa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

SIA “Rīgas meži” izsludinājusi atklātu konkursu konsultanta atrašanai, lai tas organizētu kokzāģētavas “Norupe” investora piesaistes un pārdošanas procesu. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu uzņēmuma iziešanu no apaļkoku pārstrādes biznesa, ievērojot Valsts kontroles un Konkurences padomes norādījumus, kā arī Rīgas domes un uzņēmuma padomes lemto. Kokzāģētavas pārdošanas mērķis ir novērst tirgus un konkurences kropļošanu.

Dokumentu iesniegšana dalībai iepirkumā veicama Elektronisko iepirkumu sistēmā līdz piektdienai, 2023.gada 21.aprīlim, plkst.10.00. Informācija par konkursu un iespējām tam pieteikties: https://ej.uz/kwqu.

Potenciālā investora piesaiste un kokzāģētavas pārdošanas organizēšana ir nākamais etaps uzņēmuma iziešanai no apaļkoku pārstrādes biznesa. Atbilstoši iepirkuma dokumentācijai, konsultantam kokzāģētavas pircējs jeb investors jāatrod 12 mēnešu laikā no iepirkuma līguma noslēgšanas dienas.

Kokzāģētavas “Norupe” pārdošanas gaitā “Rīgas meži” īpašu uzmanību pievērš tam, lai lēmumu sagatavošana un pieņemšana balstās labas pārvaldības, tiesiskuma, caurspīdīguma un aprēķinos balstītos principos. Tāpat uzņēmumam būtiski rūpēties par kokzāģētavas darbinieku interesēm.

Tādēļ šī gada sākumā “Rīgas meži” uzklausīja potenciālo pretendentu priekšlikumus par šī iepirkuma dokumentācijas projektu. Tas ļāva veicināt maksimālu konkurenci, noskaidrot aktuālāko tirgus situāciju un noteikt samērīgas prasības kvalitatīvas iepirkuma dokumentācijas sagatavošanai.

Savukārt pērnā gada beigās, izvērtējot iespējamos kokzāģētavas pārdošanas veidus, to atbilstību potenciālo investoru pieprasījumam un SIA “Rīgas meži” interesēm, par uzņēmumam izdevīgākajiem atzīti šādi iespējamie scenāriji:

  • kokzāģētavas biznesa (visu aktīvu un saistību kopuma) pārdošana,
  • kokzāģētavas biznesa ieguldīšana jaunas kapitālsabiedrības pamatkapitālā un secīga kapitāldaļu pārdošana vai
  • kokzāģētavas aktīvu pārdošana, ko īstenot gadījumā, ja pēc rūpīgas investoru atlases un uzrunāšanas netiek saņemti atbilstoši piedāvājumi kokzāģētavas biznesa un kapitāldaļu pārdošanai.

Par kokzāģētavu “Norupe”

“Rīgas mežu” kokzāģētava “Norupe” izveidota pirms aptuveni desmit gadiem, tajā investējot vairāk nekā desmit miljonus eiro. Iekārtas ir darba kārtībā, taču, lai tās modernizētu un palielinātu darba ražīgumu, nepieciešamas būtiskas investīcijas, kā arī izejmateriāli ražošanai.

Aplēses liecina: ja arī teorētiski “Rīgas meži” iegādātos jaunas iekārtas, kokzāģētavu saglabājot uzņēmuma sastāvā, tā turpmāk stagnētu, jo:

  • 2021.gadā Rīgas domes apstiprinātais uzņēmuma stratēģiskais mērķis un grozījumi “Meža apsaimniekošanas plānā” nosaka būtisku koku ciršanas apjoma samazinājumu, lielāku uzmanību pievēršot rekreācijas teritoriju un bioloģiskās daudzveidības aizsardzībai un attīstībai,
  • atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumam, uzņēmumam atļauts pārstrādāt tikai tos apaļkokus, kuri iegūti tā īpašumā vai apsaimniekošanā esošajās teritorijās.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI