DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

RĪGAS MEŽI plāno meža kopšanas darbus Ropažu novada Stopiņu pagastā, pie Dzidriņām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

SIA “Rīgas meži” plāno meža kopšanas darbus atsevišķos meža nogabalos Gaujas mežniecības Līču apgaitā, Stopiņu pagastā, Ropažu novadā starp Dzidriņām, Līčiem, Sauriešiem un Upeslejām.

Darbi un to mērķis: uzlabot mežaudzes koku sastāvu un augšanas apstākļus. Tādēļ tiks izzāģēti pamežam nevēlamie un traucējošie krūmi. Tāpat vienmērīgi tiks izretināti lielie koki, nodrošinot labāku gaismas piekļuvi un vairāk vietas paliekošajiem kokiem. Vietām tiks izveidoti arī apļveida atvērumi, lai veicinātu pameža jauno priedīšu dabisku iesēšanos un augšanu, kā arī, lai tās saņemtu vairāk saules gaismas. Darbu laikā tiks saglabātas teritorijā esošās dabas vērtības, piemēram, liela izmēra kritalas, kadiķi, skudru pūžņi, atsevišķi sausie koki putnu barības bāzes uzlabošanai kukaiņiem un citiem mazajiem meža iemītniekiem.

Veicot darbus tiks ievēroti atbildīgas un ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas principi, ko nosaka “Rīgas mežiem” piešķirtie starptautiskie sertifikāti.

Darbu plānotais laiks: atbilstoši normatīvajam regulējumam, tos plānots uzsākt 2023.gada marta beigās, veikt ar pārtraukumiem, bet pabeigt līdz 2024.gada ugunsnedrošā perioda sākumam (orientējoši – nākamā gada aprīļa beigas).

Darbu platība un ciršu veidi: ap 55 ha, līdzīgās proporcijās būs izlases un kopšanas cirtes:

  • izlases cirte: koki tiek vienmērīgi izretināti vai tiek veidoti atvērumi, lai nodrošinātu labākus augšanas apstākļus un vairāk gaismu jaunajiem kokiem. Tādējādi tiek veicināta veselīgākas mežaudzes veidošanās nākotnē. Šo cirti pielieto dažāda vecuma mežaudzēs, izcērtot daļu audzes, kas nepārsniedz tās pieaugumu. Proti, izlases cirtes gadījumā mežaudzes šķērslaukums (biezība) netiek samazināts tiktāl, ka tas kļūst mazāks par kritisko šķērslaukumu (biezību),
  • kopšanas cirte: lai veicinātu koku augšanu, uzlabotu mežaudzes sastāvu un veselību, tiek izcirsti neatbilstošie vai traucējošie koki un krūmi. Kopšanas cirtes gadījumā mežaudzes sastāva un paliekošo koku augšanas apstākļu uzlabošanai mežaudzes šķērslaukums (biezība) nekļūst mazāks par minimālo šķērslaukumu.

Darbu plānotā secība: meža ceļu sagatavošana tehnikas vajadzībām; pameža tīrīšana, t.sk. krūmu izzāģēšana; koku zāģēšana; kokmateriālu izvešana; daļēja zaru savākšana un izvešana; ceļu infrastruktūras sakārtošana. Darbi var notikt vienlaikus vai neatbilstošu laikapstākļu dēļ var tikt uz laiku apturēti.

Meža darbu laikā lūgums netuvoties teritorijai, kur strādā tehnika un ievērot piesardzību! Tāpat lūgums ņemt vērā, ka vēl kādu laiku pēc darbu pabeigšanas kokos varētu būt ieķērušies atsevišķi zari no nozāģētajiem kokiem!

Meža apkārtne pie Dzidriņām ir interesanta ar to, ka te atrodas arī Karātavgrāvis jeb Karātavu grāvis – arī tā apkārtne lielākoties netiks skarta meža kopšanas darbu laikā. Karātavgrāvis ir neliela upīte, kas 16.gs. tika izmantota, rokot kanālu no Piķurgas līdz Mazajai Juglai, lai papildinātu Ulbrokas dzirnavu ezeru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI