DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Apstiprināts lokālplānojums jauna dzīvojamā rajona izveidei Liepājā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Liepājas valstspilsētas pašvaldības 23. marta domes sēdē apstiprināts lokālplānojums Klaipēdas ielas 138 zemesgabala teritorijai. Tas paredz radīt priekšnoteikumus sabalansētas dzīvojamās un publiskās apbūves attīstībai, lai šo teritoriju netālu no pludmales varētu attīstīt primāri kā jaunu dzīvojamo rajonu ar mājvietām aptuveni 1000 iedzīvotājiem.

Jaunais Klaipēdas ielas 138 zemesgabala lokālplānojums maina esošo Liepājas pilsētas teritorijas plānojumu konkrētajam zemesgabalam, šo teritoriju galvenokārt atvēlot jaunu mājokļu būvniecībai. Tajā radīti priekšnoteikumi dzīvojamās un publiskās apbūves teritorijas attīstībai, paredzot mazstāvu un daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, kā arī pakalpojuma objektu būvniecību, vienlaicīgi nodrošinot rekreācijas iespējas tiešā mājokļu tuvumā.

“Kvalitatīva dzīves vide ne vien paver jaunas iespējas esošajiem liepājniekiem, bet ir arī priekšnoteikums, lai pilsētai piesaistītu jaunus iedzīvotājus. Tāpēc nebaidos teikt, ka šodien apstiprinātais, vērienīgais plānojums jauna dzīvojamā rajona izveidei jūras krastā Liepājai kā aktīvai pilsētai ar ambicioziem attīstības plāniem ir stratēģiski nozīmīgs lēmums un jauns pagrieziena punkts pilsētas izaugsmē,” atzina Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš.

Plānojums ietver teritoriju pie pilsētas dienvidu robežas starp Pērkones kanālu un Baltijas jūru 25,4 hektāru platībā. Zemesgabals robežojas ar Vētru ielu ziemeļos un pilsētas robežu dienvidos, tā vidusdaļā atrodas fortifikācijas būve – Liepājas cietokšņa baterija Nr. 8 jeb Dienvidu forti, ko paredzēts saglabāt un izveidot par publiski pieejamu atpūtas zonu. No agrāk viengabalainā zonējuma detalizēti izdalīti vairāki, ņemot vērā blakus esošo apbūvi, apkārtējās dabas vērtības un līdz šim izstrādātos plānošanas dokumentus.

Kā jau iepriekš norādīja Liepājas pilsētas arhitekts, lokālplānojuma izstrādes vadītājs Uģis Kaugurs – Klaipēdas ielas rajons ar savu ekskluzīvo novietojumu tuvu jūrai ir Latvijas mērogā unikāla vieta, tāpēc šis lokālplānojums nosaka tā rezervējumu prioritāri dzīvojamai un ne citām funkcijām, kā tas bija līdz šim.

Lokālplānojumā dzīvošanai atvēlēti zemesgabala dienvidi un daļa no ziemeļiem. Ziemeļu daļā paredzēta daudzdzīvokļu dzīvojamā apbūve – pie Klaipēdas ielas nosakot ēku maksimālo atļauto augstumu līdz deviņiem stāviem, pakāpeniski uz jūras pusi pārejot līdz piecu stāvu apbūvei. Savukārt dienvidos paredzēta mazstāvu dzīvojamo māju apbūve līdz trīs stāvu augstumam. Teritorijas centrālā daļa atvēlēta rekreācijai, tūrismam un apstādījumiem, pieļaujot arī sporta un kultūrvides funkcijas. Bet pie pašas Vētru ielas plānota jauktas apbūves teritorija, nodrošinot gan publisko, gan mājokļa funkciju.

Plānojumā detalizēti izstrādāti atļautie teritorijas izmantošanas veidi un apbūves noteikumi, nosakot apbūves izvietojuma zonas, maksimālo atļauto apbūves blīvumu un augstumu, kā arī sagatavots ar apkārtējām teritorijām vienots gājēju, velosipēdu, iekškvartāla ielu tīkla piedāvājums un inženiertehniskie risinājumi. Lokālplānojumā kā pirmo posmu ieteikts attīstīt Vētru ielai pieguļošās teritorijas daļu.

Ar izstrādāto lokālplānojumu var iepazīties elektroniski vienotajā ģeotelpiskās informācijas portālā: https://geolatvija.lv/geo/tapis#document_26740.

Lokālplānojuma un stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma izstrādātājs ir SIA "Grupa93", pasūtītājs – Liepājas valstspilsētas pašvaldība.

Lai nodrošinātu iespēju sabiedrībai un institūcijām izvērtēt izstrādātos teritorijas plānojuma grozījumus, no 2022. gada 25. novembra līdz 22. decembrim notika publiskā apspriešana.

Domes lēmums un saistošie noteikumi vēl tiks nosūtīti izskatīšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai atzinuma saņemšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI