DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Edvards Smiltēns Bukarestē: mums kopīgiem spēkiem jāstiprina NATO austrumu bastions

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns Bukarestē tiekas ar Rumānijas Ministru prezidentu Nikolaju Čiuču (Nicolae Ciucă).

FOTO: Juris Vīgulis, Saeima

NATO samitā Madridē sabiedrotie atzina Krieviju par nozīmīgāko un tiešāko draudu aliansei. Latvija un Rumānija ir starp tām valstīm, kuras šo apdraudējumu izjūt vistiešāk. Kā līdzīgi domājošām valstīm mums kopīgi jāstrādā, lai īstenotu Madrides samita lēmumus, stiprinot aizsardzības un atturēšanas spējas NATO austrumu flangā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, pirmdien, 20.martā, Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē tiekoties ar parlamenta un valdības amatpersonām.

Saeimas priekšsēdētāja vadītā delegācija šodien tikās ar Rumānijas Deputātu palātas prezidentu Jonu-Marčelu Čolaku (Ion-Marcel Ciolacu), Senāta pagaidu prezidenti Alinu Gorgiu (Alina Gorghiu) un Rumānijas Ministru prezidentu Nikolaju Čiuču (Nicolae Ciucă).

E.Smiltēns pateicās Rumānijai par ieguldījumu reģiona drošībā, tostarp lēmumu šogad atsākt dalību Baltijas gaisa telpas patrulēšanā, kā arī iesaisti NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Polijā.

Spriežot par Krievijas agresiju Ukrainā, Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka mums visiem spēkiem jāturpina atbalstīt Ukrainu. Lielais atbalsts Apvienoto Nāciju Organizācijas rezolūcijām liecina par stingru starptautisku nosodījumu Krievijas militārajai agresijai pret Ukrainu, sacīja E.Smiltēns, paužot, ka nākamais svarīgais pavērsiens būs starptautiskā atbalsta nodrošināšana, lai sauktu Krieviju pie atbildības.

Nozīmīgu impulsu valstu sadarbībai sniegs Rumānijas lēmums atvērt vēstniecību Latvijas galvaspilsētā. Savukārt jaunas iespējas abu valstu iedzīvotājiem un uzņēmējiem sniegs tiešais aviosavienojums starp Rīgu un Bukaresti, ko jau no maija nodrošinās Latvijas nacionālā lidsabiedrība. 

E.Smiltēns uzsvēra, ka Latvijai un Rumānijai ir neizmantots sadarbības potenciāls ekonomikā. Nozīmīgas sadarbības iespējas mūsu valsts saskata bioekonomikā un biomedicīnā, farmācijas jomā, viedajās tehnoloģijās un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarē. 

Saeimas priekšsēdētājs pauda atbalstu Rumānijas dalībai Šengenas zonā un centieniem pievienoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD).

Saeimas priekšsēdētājs kopā ar Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Rihardu Kolu un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Andri Sprūdu līdz 21.martam uzturas vizītē Rumānijā, savukārt no 21. līdz 24.martam Latvijas parlamentāriešu delegācija uzturēsies Moldovā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI