DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

“Mežvidu” kokaudzētavas stādu kompleksa būvniecībā plaši izmanto koksni

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai palielinātu meža stādu ražošanas jaudu un pieprasījumu pēc kvalitatīviem meža stādiem, turpinās jaunās LVM kokaudzētavas “Mežvidi” stādu šķirošanas un apstrādes kompleksa būvdarbi Jaunkalsnavā. Pašlaik tiek veikta koka konstrukciju montāža ēkas ražošanas daļai un ēkas administratīvās daļas būvdarbi. Kopumā paveikti 30 % plānoto darbu.

Stādu šķirošanas un apstrādes kompleksa ēkas ražošanas daļā tiek izbūvētas liela laiduma līmētas koka konstrukcijas, kas sasniedz 30 metru garumu.

“Lielākais izaicinājums bija šo garo koka konstrukciju piegāde līdz Jaunkalsnavai, jo bija jāsaskaņo transportēšanas maršruts un jāpiesaista pavadošais transports. Koksnes izmantošana būvniecībā ir atbildīga izvēle pret klimatu un koks ir pateicīgs materiāls ilgai kalpošanai. Pateicoties izejmateriālu pieejamībai, konstrukciju ražošanas iespējām Latvijā un salīdzinoši vienkāršajiem montāžas darbiem, koks ir piemērots materiāls arī ražošanas un noliktavu objektu būvdarbos,” pārliecināts LVM Nekustamo īpašumu pārvaldes būvniecības vadītājs Uģis Perševics.

Lielais konstrukciju laidums nepieciešams stādu apstrādes procesa nodrošināšanai. Izbūvējot plašas telpas bez konstruktīviem elementiem – kolonnām – telpas vidū var plānot efektīvāku ražošanas iekārtu, stādu un citu izejmateriālu transportēšanas ceļu izvietojumu.

Stādu kompleksa ēkas karkasa būvniecībā izmantoti ražošanas tipa būvēm netipiski materiāli – koka konstrukcijas, tāpat paredzēti arī citi ilgtspējīgi risinājumi: lietus ūdens no ēkas jumta tiks novadīts teritorijā esošajā rezervuārā un izmantots kokaudzētavā esošo stādu laistīšanā, kā arī tiks izmantoti saules paneļi elektrības ražošanai un ūdens sildīšanai, kas veicinās energoefektivitāti un videi draudzīgu būvniecību. Koksne izmantota arī kompleksa ēkas administratīvās daļas būvdarbos – karkasa konstrukcijās un apdarei, ražošanas daļas karkasa konstrukcijās un blakus paredzētās noliktavas ēkas karkasa konstrukcijās un apdarē.

Topošā kompleksa 8000 kvadrātmetru platībā atradīsies ražošanas telpas, stādu saldētavas un kokaudzētavas administratīvās telpas. Papildus paredzēta inventāra un tehnikas uzglabāšanas noliktava 500 kvadrātmetru platībā, inženiertīklu izbūve un teritorijas labiekārtošana 2,8 hektāru platībā.

Tuvākajā laikā paredzēts uzsākt jumta montāžas darbus, bet iestājoties siltākam laikam – atsākt teritorijas labiekārtošanas darbus.

2022. gada pavasarī tika pārdoti pirmie Mežvidu kokaudzētavā izaudzētie priedes ietvarstādi 3,2 miljonu apjomā, savukārt šogad plānots pārdot jau 9,6 miljonus priedes un egles ietvarstādu. Pilnu ražošanas jaudu – 15 miljonus stādu gadā – Mežvidu kokaudzētava sasniegs 2026. gadā.

Koksnes izmantošana būvniecībā patērē mazāk enerģijas, nekā izmantojot metālu vai betonu. Koksne veicina energoefektivitāti, pateicoties tās spējai vadīt siltumu, kas padara to par labāku izolatoru nekā citi materiāli. Atklāt vēl citas koksnes kā būvniecības materiāla iespējas, kā arī izzināt augoša meža nozīmi klimata pārmaiņu mazināšanā ikviens interesents aicināts lielākajā meža nozares pasākumā “Latvijas Meža dienas” 26. un 27. aprīlī Tērvetē.

Lasīt vairāk:

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI