DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
2
2

Valsts policija par kara slavinošu simbolu vairākkārtēju izmantošanu aiztur sievieti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pagājušās nedēļas nogalē Valsts policijā tika saņemta informācija no iedzīvotājiem par kādu namu Rīgā, Torņkalnā, kura logos redzami vairāki dažāda izmēra Krievijas karogi, viens Latvijas karogs un viena lentīte Latvijas karoga krāsās. Tāpat logos bija redzami arī dažādi uzraksti krievu un latviešu valodā, kā piemēram, “Putins mans draugs” un “Dievs, sargā Latviju”, kas uzrakstīti uz Krievijas karogiem. Likumsargi noskaidroja personu, kura šīs darbības izdarījusi, un vakar, 15. martā, viņu aizturēja.

Valsts policijas Rīgas Zemgales iecirkņa darbinieki nekavējoties reaģēja un devās uz norādīto adresi, kur arī guva apstiprinājumu iedzīvotāju sniegtajai informācijai. Likumsargi dzīvoklī veica procesuālās darbības, kuru laikā no logiem noņemti karogi un uzraksti, kā arī izņemti citi priekšmeti, kam varētu būt pierādījumu nozīme.

Policistiem persona, kura dzīvo minētajā adresē, jau iepriekš bija zināma, proti, tā ir 1967. gadā dzimusi sieviete, kura iepriekš jau vairākkārt ir nonākusi policijas redzeslokā. Pret sievieti Valsts policijas Rīgas Zemgales iecirknī ir uzsākti 35 administratīvā pārkāpumu procesi – puse par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā un puse no tiem ir par Covid – 19 ierobežojumu pārkāpumiem. Jāpiebilst, ka sieviete pagājušajā gadā vairākkārt ir parādījusies sabiedrībā ar somu, uz kuras uzzīmēts “Z” burts, kā arī piedalījusies dažādos protestos, kuros izmantojusi Krieviju slavinošus simbolus.

Minētā sieviete vakar, 15. martā, tika aizturēta un nogādāta izolatorā. Rītdien, 17. martā, tiks lemts jautājums par drošības līdzekļa piemērošanu.

Par šo gadījumu likumsargi uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 74.1 panta – par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Valsts policija atgādina, ka agresorvalsti Krieviju vai tās armiju slavinošas aktivitātes un darbības Latvijā nav pieļaujamas un atbalstāmas. Likumsargi rūpīgi seko līdzi norisēm sabiedrībā un pievērš pastiprinātu uzmanību jebkādām darbību izpausmēm, kas saistītas ar atbalstu Krievijas karam Ukrainā, tāpēc aicinām iedzīvotājus arī turpmāk ziņot policijai par likumpārkāpumiem, aizdomīgām personām vai sabiedriskās kārtības apdraudējumiem, zvanot pa tālruņa numuru 110.

Tāpat Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI