DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas un Luksemburgas ārlietu ministri pārrunā ES atbalstu Ukrainai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2023. gada 14. martā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Luksemburgas ārlietu ministru Žanu Aselbornu (Jean Asselborn), lai pārrunātu divpusējās attiecības, aktuālos Eiropas Savienības dienaskārtības jautājumus, kā arī atbalstu Ukrainai un drošības situāciju reģionā.

Latviju un Luksemburgu vieno draudzīgas attiecības, paverot plašas iespējas politiskai un ekonomiskai sadarbībai. Kā uzticami partneri NATO un Eiropas Savienībā Latvija un Luksemburga sadarbojas, stiprinot dalībvalstu drošību un labklājību. E. Rinkēvičs izteica pateicību Luksemburgai par ieguldīto finansējumu militārās infrastruktūras objektos Latvijā, jo īpaši NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā uzņemošās valsts atbalsta spējas stiprināšanai.

Svarīgs sarunu temats bija Krievijas agresija Ukrainā un kara izraisītās sekas. E. Rinkēvičs uzsvēra Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainai, nepieciešamību panākt Krievijas atbildību par agresijas noziegumiem un turpmākā atbalsta sniegšanu Ukrainai cīņā par tās teritoriju un suverenitāti. Sarunu partneri bija vienisprātis, ka kopīgi jāatbalsta Ukraina un jāsniedz viss nepieciešamais – arī tās rekonstrukcijai pēc kara un integrācijai ES.

Ministri bija vienisprātis, ka, saskaroties ar kopīgiem izaicinājumiem esošajā ģeopolitiskajā situācijā, arī turpmāk jāveicina sadarbība Baltijas un Beniluksa valstu formātā. E. Rinkēvičs uzsvēra ciešākas sadarbības potenciālu ne tikai ārpolitikā, bet arī enerģētikas nozarē un izglītībā. Jo īpaši atzīmējama ir līguma par automātisku augstākās izglītības grādu savstarpēju atzīšanu starp Baltijas un Beniluksa valstīm parakstīšana, kas ir pirmais šāda veida līgums Eiropas Savienībā. Tas būtu pamats turpmākai reģionālai integrācijai izglītības jomā un iedzīvotāju mobilitātes veicināšanai.

Latvijas ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja Latvijas un Luksemburgas pieaugošo ekonomisko sadarbību. Luksemburga jau šobrīd ir viens no desmit lielākajiem investoriem Latvijā. Abas valstis vēlas turpināt sadarbību digitālo un zaļo tehnoloģiju jomā. Latviju interesē arī sadarbība kosmosa tehnoloģijās.

Tikšanās laikā amatpersonas apmainījās viedokļiem par vairākiem Eiropas Savienības darba kārtības jautājumiem, piemēram, vienoto tirgu un konkurētspēju, ES paplašināšanos, enerģētikas drošību, migrāciju un tiesiskumu.

Ž. Aselborns Latvijā ieradies Luksemburgas lielhercoga Anrī (Henri) valsts vizītes delegācijā. Šī ir pirmā Luksemburgas lielhercoga vizīte Latvijā, un tā notiek no 12. līdz 15. martam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI