DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. februārī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Valdība apstiprina valsts pētījumu programmu kultūrā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabinets 28. februāra sēdē apstiprināja Kultūras ministrijas (KM) izstrādāto valsts pētījumu programmu “Latvijas kultūra – resurss valsts attīstībai” 2023. – 2026. gadam.

Programmas mērķis ir attīstīt zināšanu bāzi par Latvijas kultūras aktuālajiem un vēsturiskajiem procesiem, kultūras un radošajām nozarēm, kā arī to pienesumu valsts ilgtspējīgai attīstībai. Programmas kopējais finansējums četriem gadiem ir 1 433 800 eiro, un tās īstenotājs tiks noskaidrots konkursa kārtībā.  

Programmā paredzēti trīs pētījumu virzieni:

Pirmais no tiem – Latvijas kultūras un radošo nozaru1 aktuālās attīstības tendences, tajā skaitā kultūras piedāvājuma pieejamība Latvijas iedzīvotājiem, publiskā un privātā sektora loma un mijiedarbība kultūras piedāvājuma veidošanā, nodarbinātības un ieņēmumu gūšanas modeļi kultūras un radošajās nozarēs, kā arī visu līmeņu izglītības piedāvājuma atbilstība darba tirgus pieprasījumam un tā attīstībai. Plānots pētīt arī digitālo tehnoloģiju ietekmi uz kultūras patēriņa paradumiem, kultūras satura radīšanas un izplatīšanas procesiem un ieņēmumu gūšanu no radošās darbības.

Programmas otrais uzdevums ir attīstīt zināšanu bāzi par Latvijas kultūras un radošajām nozarēm nozīmīgiem vēsturiskajiem procesiem, tostarp padomju okupācijas gadu norisēm kultūras jomā ar paliekošu ietekmi uz mūsdienu kultūru.

Savukārt programmas trešais uzdevums paredz attīstīt kultūras un radošo nozaru sociālās un ekonomiskās ietekmes novērtējuma pieejas. Īpaši tas attieksies uz iedzīvotāju dzīves kvalitāti – labbūtību, veselību, izglītību un sociālo iekļaušanos, vidi un klimatu, un inovācijām.

Programmas īstenošanā iesaistīsies zinātniskais un akadēmiskais personāls, studējošie, tostarp doktora grāda pretendenti, jaunie zinātnieki un diasporas zinātnieki. Tā sniegs iespēju veidot konkurētspējīgas zinātnieku grupas un to sadarbību ar kultūras un radošajām nozarēm, attīstīt fundamentālās un lietišķās pētniecības metodes, stiprināt izglītības procesus, iekļaujot pētniecību mākslu un kultūras augstākās izglītības studiju procesā, īpaši doktorantūrā. Programma veicinās sadarbības attīstību pētniecībā, iesaistoties starptautiskajos sadarbības tīklos un konsorcijos.

Plānots, ka programmas ietvaros tiks attīstīts cilvēkkapitāls humanitārajās, mākslu un sociālajās zinātnēs. Iegūtie zinātniskie pētījumu rezultāti sniegs atbalstu kultūrpolitikas īstenošanā, veicinot sabiedrības izpratni par kultūras un radošo nozaru aktuālajiem procesiem, vēsturi un pētniecības lomu sabiedrībai nozīmīgu jautājumu risināšanā. Sasniedzamie rezultāti ir saistīti ar datu kopu sagatavošanu kultūrpolitikas plānošanai un īstenošanai, studiju programmu attīstītību, sagatavotiem pieteikumiem starptautiskiem pētniecības projektiem, kā arī publicētiem oriģināliem zinātniskiem rakstiem Web of Science vai SCOPUS datubāzēs iekļautajos žurnālos vai konferenču rakstu krājumos.

Programma ir izveidota sadarbībā ar Nacionālo kultūras padomi, kas ir programmas stratēģiskās vadības padome.

KM jau informēja, ka pērn septembrī noslēdzās programmas iepriekšējā perioda ietvaros īstenotais projekts “Kultūras kapitāls kā resurss Latvijas ilgtspējīgai attīstībai” (projekts CARD), kas guva augstu vērtējumu starptautisko ekspertu vidū. Projektu  īstenoja Latvijas Kultūras akadēmijas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Latvijas Mākslas akadēmijas, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieki. Pērn decembra sākumā tika saņemts starptautisko ekspertu novērtējums, kurā uzsvērta projekta CARD zinātniskā izcilība, ietekme un īstenošanas procesa kvalitāte, uzsverot, ka projekts sasniedz starpdisciplināra mega-pētījuma mērogu, apskatot dažādus Latvijas mākslas un kultūras aspektus. 

1 literatūras, mūzikas, teātra un dejas mākslas, vizuālās mākslas, dizaina, arhitektūras, audiovizuālās un filmu mākslas, starpdisciplināro radošo izpausmju un kultūras mantojuma nozaru, tostarp tradicionālās kultūras un amata prasmju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI