DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

RĪGAS MEŽI uzsāk šī pavasara putnu būrīšu sakopšanas un meistarošanas talkas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto.

“Rīgas mežu” Vides izglītības programma ar putnu būrīšu talkām – esošo mājiņu tīrīšanu un labošanu, kā arī jaunu būrīšu sagatavošanu un uzstādīšanu, uzsāk pavasara aktivitātes. Februārī, martā un aprīļa sākumā dažādās “Rīgas mežu” teritorijās notiks septiņas putnu būrīšu talkas. Tie vienlaikus būs gan izglītojoši, gan praktiski pasākumi.

Pirmais pasākums notiks trešdien, 22.februārī, Rīgas 5.pamatskolā – attīstības centrā, Šmerļa pusē. Triju speciālās izglītības programmas klašu skolēni piedalīsies “Rīgas mežu” Vides izglītības programmas praktiskajā nodarbībā, sagatavojot būrīšus jaunajai sezonai mazajiem dobumperētājiem, kurus vēlāk plānots izlikt skolas apkārtnē esošajā un “Rīgas mežu” apsaimniekotajā Šmerļa mežā.

Nākamais putnu būrīšu pasākums plānots 2.martā – “Rīgas mežu” Vides izglītības centra pārstāvji viesosies speciālās izglītības mācību iestādē Valdemāra pamatskolā, Jumpravā. Skolas audzēkņi piedalīsies darbnīcā, kur iepazīsies ar padomiem, lai izveidotu putnu mājiņas, sagatavotu tās ligzdošanai un droši uzstādītu, kā arī paši sanaglos vairāk nekā 50 putnu būrīšus, kurus vēlāk ar pedagogu palīdzību izvietos skolas apkārtnē.

Tāpat putnu būrīšu pasākumi plānoti “Rīgas mežu” apsaimniekotajās teritorijās – Juglas mežā, V.Kudojara parkā, “Mežaparkā” un Lieldienu pasākums Lucavsalā 9.aprīlī, kā arī uzņēmuma Vides izglītības centrā Tīnūžu pagastā.

Tuvojoties pavasarim, daudzi cilvēki vēlas uzstādīt jaunus putnu būrīšus pie savām mājām, dārzā vai mežā. “Pirms to darīt, svarīgi ir sakopt jau agrāk liktos būrus, tos reizi gadā iztīrot un salabojot, vai nomainot novecojušos. Pareizi izgatavots un kopts būrītis var kalpot vismaz piecus gadus, ar ūdensdrošu jumta segumu – pat desmit un vairāk”, norāda “Rīgas mežu” dabas un vides aizsardzības speciālists Edmunds Račinskis.

“Rīgas mežu” Vides izglītības programma iesaista sabiedrību, īpaši skolēnus, dažādās vides izglītības aktivitātēs, t.sk. putnu būrīšu nodrošināšanā ligzdošanas sezonai. Būrīši tiek meistaroti no “Rīgas mežos” tapušajām sagatavēm, kas izveidotas no uzņēmuma teritorijā augušajiem kokiem.

Tāpat, ik gadu, uzņēmums savos mežos un parkos iztīra un sakopj simtiem putnu mājiņu, nepieciešamības gadījumā nomainot vecos vai bojātos. Jauni būrīši pamatā tiek izvietoti vietās, kur notikusi meža kopšana, kā arī tur, kur stipra vēja rezultātā nolauzti vai krituši  koki. Tieši šajās vietās putniem ir vairāk barības, taču nereti trūkst dabisko ligzdošanas iespēju, piemēram, dobumi.

Par SIA “Rīgas meži”

SIA “Rīgas meži” ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums. Tas rūpējas par 62 000 ha mežiem, 399 ha Rīgas parkiem un apstādījumiem (125 objekti), kā arī par kultūras un atpūtas parku “Mežaparks” (378 ha) un par šo teritoriju ilgtspējīgu attīstību, bioloģisko daudzveidību un pieejamību sabiedrībai.

Uzņēmumā ir Daugavas, Gaujas, Katrīnas, Rīgas un Tīreļu mežniecības, kā arī kokaudzētava “Norupe” un kokzāģētava “Norupe”. Uzņēmums īsteno vides izglītības programmu “Zaļā klase”.

Uzņēmuma objekti un teritorijas atrodas Rīgas un Jūrmalas pilsētu, kā arī Ādažu, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novadu teritorijās.

Uzņēmums ievēro labas korporatīvās pārvaldības principus. “Rīgas meži” ieguvuši starptautiskus sertifikātus, kas apliecina videi draudzīgu, ekonomiski pamatotu, sociāli atbildīgu un ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu.

2021.gada septembrī “Rīgas meži" Uzņēmumu reģistrā ir reģistrēts nacionālajai drošībai nozīmīgas komercsabiedrības statuss. Savukārt 2021.gada decembrī uzņēmums pievienojās biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” un “CSR Latvia” iniciatīvai “Nulles tolerance pret korupciju”.

2022.gadā “Rīgas meži” pirmo reizi uzņēmuma vēsturē piedalījās Ilgtspējas indeksā un ieguva Sudraba kategorijas balvu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI