DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Šogad Pasaules radio diena veltīta tēmai “Radio un miers”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai atgādinātu sabiedrībai par radio lomu informācijas pieejamības nodrošināšanā,  UNESCO ik gadu 13. februārī atzīmē Pasaules radio dienu, kura šogad veltīta tēmai “Radio un miers”. Šajā dienā UNESCO aicina ikvienu – klausītājus un radio raidorganizācijas – ne tikai novērtēt radio nozīmi, bet arī izmantot radio kā unikālu miera vairošanas iespēju.

 “Šogad šajā starptautiski svinamajā dienā mēs izceļam radio spēku vairot mieru. Kopš radio izgudrošanas tas ir izrādījies izcils komunikācijas un viedokļu apmaiņas līdzeklis, jo ir viens no pieejamākajiem un izplatītākajiem veidiem, kā nodrošināt informācijas pieejamību. Radio ir vieta, kur veicināt demokrātiskas diskusijas. Tāpēc ir svarīgi aizsargāt gan radio neatkarību, gan daudzveidību, jo radio varam uzskatīt par īstu mūsdienu agoru. Tāpēc UNESCO, par prioritāti izvirzot preses brīvību, atbalsta neatkarīgas radiostacijas visā pasaulē,” uzsver UNESCO ģenerāldirektore Odrija Azulē (Audrey Azoulay), paužot pārliecību, ka nereti radio ir pēdējais līdzeklis, kas var palīdzēt sarežģītā situācijā, kā, piemēram, Afganistānā, kur meitenēm un sievietēm pēkšņi un negodīgi ir liegtas tiesības mācīties un mācīt. Lai reaģētu uz šo situāciju, UNESCO kopā ar Eiropas Savienību ir uzsākusi apjomīgu programmu Afganistānas plašsaziņas līdzekļu atbalstam ar mērķi palīdzēt izplatīt izglītojošus materiālus, kā arī materiālus par veselību un drošību.

UNESCO uzsver, ka profesionāls radio ir tāds, kurš spēj mazināt konfliktus un spriedzi, pievēršoties miera atjaunošanas sarunām. Spriedzes situācijās profesionāli un neatkarīgi sagatavoti radio ziņojumi nodrošina pamatu ilgtspējīgai demokrātijai, objektīvi informējot iedzīvotājus, skaidrojot notiekošo un veicinot dialogu starp dažādām sabiedrības grupām.

Radiostacijas visā pasaulē ir aicinātas pievērsties radio un miera tēmai, veidojot tematiskus raidījumus, diskusijas, reportāžas, pievienojot savus iecerētos pasākumus Pasaules radio dienas interaktīvajā kartē tiešsaistē: https://www.unesco.org/en/days/world-radio/wrd2023-map.

Plašāka informācija un priekšlikumi Pasaules radio dienas atzīmēšanai atrodami vietnē: https://en.unesco.org/commemorations/worldradioday.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI