DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
3
3

Silto džemperu dienā skolēni vērš sabiedrības uzmanību uz klimata pārmaiņām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Akcijas mērķis ir izglītot sabiedrību par klimata pārmaiņām un veicināt videi un klimatam draudzīgākus paradumus. Silto džemperu dienā tradicionāli telpās tiek nedaudz samazināta temperatūra un visi tiek aicināti uzvilkt siltāku džemperi, šādā simboliskā veidā apliecinot atbalstu iniciatīvai.

Silto džemperu dienas 2005. gadā aizsāka Ekoskolas Beļģijā, aicinot sabiedrību palīdzēt virzīties uz mērķi - samazināt klimata pārmaiņas. Palīdzība var izpausties itin vienkāršās ikdienas darbībās, piemēram, samazinot apkures jaudu un uzvelkot siltāku džemperi, biežāk pārvietojoties ar kājām, braucot ar velosipēdu, ēdot vairāk sezonai atbilstošu augu valsts pārtiku un neradot pārtikas atkritumus, izslēdzot elektroierīces, kad tās nelietojam, u.c. paradumos. Kampaņas laikā izdevās ne tikai uzskatāmi samazināt radītos ogļskābās gāzes izmešus, bet arī veicināt skolēnu un plašākas sabiedrības informētību par problēmām un nepieciešamajām rīcībām, kas saistītas ar klimata pārmaiņām.

Ar saukli “Izcel savu rīcību klimata labā!” tiek atgādināts, ka darot arī mazas lietas klimata labā, mēs patiesībā izdarām daudz. Enerģijas cenu kāpums, ilgstoši sausuma periodi, plūdi u.c. izaicinājumi parāda, ka mums ir jāievieš pārmaiņas ierastajās darbībās un aktīvāk jāsamazina cilvēku dabā atstātās pēdas nospiedums.

Latvijā "Silto džemperu diena" Ekoskolās un citās sadarbības organizācijās notiek jau astoto gadu. Vides izglītības fonds  aicina pievienoties ikvienu un iesaistīt izaicinājumā arī savas ģimenes, pašvaldības, izglītības iestādes, sadarbības partnerus, rosinot katram savā dzīvesvietā/darba vietā kaut nedaudz samazināt gaisa temperatūru un uzvilkt siltāku džemperi. Ar savu piemēru aicinām padalīties sociālajos tīklos, izmantojot mirkļbirku #UzvelcDžemperi un aktualizējot šī gada saukli: “Izcel savu rīcību klimata labā!” Šo dienu var papildināt arī ar citām videi draudzīgām aktivitātēm.

Vides izglītības fonda īstenotajā Ekoskolu programmā šobrīd piedalās ap 200 izglītības iestāžu, tostarp pirmsskolas izglītības iestādes, skolas, tehnikumi un augstskolas. Ekoskolu programma pasaulē darbojas 73 valstīs un tajā iesaistījušās 59 000 skolu. Ikviena skola var brīvprātīgi pievienoties Ekoskolu saimei, veicot videi un ilgtspējīgas principiem atbilstošas rīcības.  Vairāk informācija par starptautisko kampaņu atrodama šeit: https://www.dikketruiendag.be Vides izglītības fonds (VIF) ir pasaules vadošās vides izglītības un neatkarīgās tūrisma ekosertifikācijas organizācijas Foundation for Environmental Education (FEE International) pārstāvis. Latvijā VIF nodrošina visu starptautisko FEE programmu - Zilais karogs, Zaļā atslēga, Ekoskolas, Jaunie vides reportieri - īstenošanu vai pārraudzību. Vides izglītības fonda darbību Latvijā atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI