DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. februārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

LVSADA pauž sašutumu, ka sagatavotais valsts budžeta projekts paredz pasliktināt veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nav noliedzams, ka 2023. gada valsts budžeta plānošana notiek sarežģītos apstākļos. Vienlaikus jāatceras, ka kvalitatīvas veselības aprūpes savlaicīga un vienlīdzīga pieejamība ir svarīgs priekšnoteikums gan valsts drošībai un izaugsmei, gan nevienlīdzības mazināšanai sabiedrībā, kā to paredz Latvijas Nacionālais attīstības plāns 2021. – 2027. gadam (turpmāk – NAP2027). Lai sasniegtu NAP2027 izvirzītos mērķus sabiedrības veselībā, atbilstoši Sabiedrības veselības pamatnostādnēm 2021. – 2027. gadam (turpmāk – Pamatnostādnes),  valsts budžetā 2023. gadam Veselības ministrijas pamatfunkcijām ir papildus jāpiešķir vismaz 306 milj. eiro. Plašsaziņas līdzekļos ir izskanējis, ka valdības izdevumi 2023. gadā būs par aptuveni 2 miljardiem eiro lielāki nekā 2022. gadā. No 2 miljardiem 306 miljoni ir mazāk par sesto daļu. Diemžēl valdība veselības aprūpei plāno papildus tikai 86 milj. eiro.

Šāds scenārijs Pamatnostādnēs ir paredzēts un novērtēts, dokumentā skaidri pasakot, ka Pamatnostādņu neievērošanas gadījumā veselības aprūpes pieejamība un kvalitāte pasliktināsies (sadaļas “Ievads” 10. punkts). LVSADA uzskata, ka tas būtu kliedzošā pretrunā ar Latvijas valsts un sabiedrības interesēm!

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris aicina: “Ikvienam jāsaprot, ka veselības aprūpes valsts sektora badināšana nozīmē tūkstošiem neizglābtu dzīvību katru gadu! Jau tagad slimnīcas brīdina par palīdzības apjoma sašaurināšanu un ģimenes ārsti norāda, ka situācija ir kritiska. To nedrīkst ignorēt ne valdība, ne Saeima!”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI