DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. februārī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Ekonomikas ministre ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadību pārrunā sadarbības projektus inovāciju ieviešanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone tikās ar VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” valdes priekšsēdētāju Valtu Ābolu, lai pārrunātu kopīgos sadarbības projektus inovāciju ieviešanā biomedicīnā, tostarp jaunā Veselības aprūpes attīstības centra izveidi.

Viens no Bērnu slimnīcas darbības virzieniem ir attīstīt zinātnes un inovāciju centru - izglītības, profesionālās pilnveides un zināšanu pārneses centru profesionāļiem. Vizītes laikā apspriesta Bērnu slimnīcas klīniskās pētnieciskās kapacitātes stiprināšanas nozīmība un veicināšanas iespējas, kā arī nepieciešamība radīt vienotu vidi veselības inovāciju attīstībai. Tas ietvertu vajadzībās balstītu pētniecības mērķu definēšanu kopā ar partnerinstitūcijām, klīnisko aprobāciju, validāciju un pētniecību, kas ir neatņemami un neaizvietojami elementi biomedicīnas inovāciju attīstības fāzēs un tos iespējams realizēt tikai klīniskajās universitātes slimnīcās.

Tikšanās laikā pārrunāta iecere veidot Veselības aprūpes attīstības centru, kas būtu kā vienota platforma akadēmiskā, veselības aprūpes un komercsektora sadarbības veicināšanai, veidojot integrētu ekosistēmu.

Būtiski, lai jaunajā Veselības aprūpes attīstības centrā rodas projekti, kurus iespējams mērogot globālu problēmu risināšanā. Inovācija rodas dažādu dalībnieku sadarbībā, tostarp, ar globālas nozīmes veselības aprūpes inovāciju centriem, un tajā ir jāiesaista visas slimnīcas un universitātes Latvijā. Veidojot biznesa modeli, kurā slimnīcas un zinātnieki sadarbībā ar industriju īsteno dažādus projektus, būtu jāpanāk visu pušu atbilstošs ieguldījums, kas dotu grūdienu arī ekonomikas izaugsmei,” norāda ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

Veselības aprūpes attīstības centra projekta iniciators ir Latvijas Bērnu onkoloģijas fonda prezidents Džons Tallijs, kurš uzsvēra  nepieciešamību ar jaunā Veselības aprūpes attīstības centra palīdzību veicināt universitāšu un dažādu zinātnes un inovāciju centru ciešu sadarbību: “Mūsu mērķis ir jaunu veselības aprūpes pakalpojumu, jaunu medicīnisko pētījumu attīstīšana un starptautiskās sadarbības paplašināšana.”

Tikšanās gaitā pārrunāti nākamie soļi, lai kopā ar Veselības ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju attīstītu nacionāla mēroga sadarbību ar globālo inovāciju centru “ARC” Izraēlā, kuru ministre Ilze Indriksone, Bērnu slimnīcas un Latvijas Bērnu onkoloģijas fonda pārstāvji apmeklēja Valsts prezidenta Egila Levita vizītes ietvaros Izraēlā.

“Iekļaušanās starptautiskā sadarbībā ir izšķiroši svarīga, lai Latvijā nodrošinātu kā bērniem, tā pieaugušajiem aizvien efektīvākas, zinātniski pamatotas ārstniecības metodes,” stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Ministre atzinīgi novērtēja gan Bērnu slimnīcas rūpes par pacientiem un viņu vecākiem, gan slimnīcas straujo attīstību, ieviešot tehnoloģijas, kas ļāvušas samazināt nepieciešamās dokumentācijas apriti papīra formātā, pārnesot to uz ērtiem digitāliem rīkiem. Vizītes laikā ekonomikas ministre apmeklēja slimnīcas operāciju bloku un tikās ar Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas speciālistiem, pārrunājot atbalstu, kas nepieciešams, lai inovācijas bērnu veselības aprūpē varētu turpināties. Bērnu slimnīcas mērķis ir veidot vienotu bērnu veselības ekosistēmu, tādēļ būtiski ir domāt par medicīnas datu apmaiņas uzlabošanu un personalizācijas iespējām digitālajos rīkos, uzlabojot ārstniecības ceļus. Kā piemērs tika pārrunāta iedzimto sirdskaišu reģistra ieviešana, ar kura palīdzību būtu iespējams pieņemt datos balstītus lēmumus personalizēta veselības aprūpes atbalsta sniegšanai.

Bērnu slimnīca vienīgā Latvijā nodrošina valsts apmaksātus augstākā līmeņa specializētus veselības aprūpes pakalpojumus bērniem. Kapitālsabiedrības vispārējais stratēģiskais mērķis ir saglabāt, uzlabot un atjaunot bērnu veselību, nodrošinot kvalitatīvus, efektīvus un pieejamus plaša spektra terciārā līmeņa, neatliekamās un plānveida veselības aprūpes pakalpojumus bērniem, vienlaikus nodrošinot klīnisko bāzi ārstniecības personu izglītībai un zināšanu pārnesi uz reģioniem. Tādēļ droši var teikt, ka inovācijas Bērnu slimnīcā tiek ieviestas ar mērķi arī uzlabot un attīstīt bērnu veselības aprūpi visā Latvijas teritorijā.

Bērnu slimnīca īsteno ciešu sadarbību ar Ekonomikas ministriju biomedicīnas jomā, piemēram, organizējot Eiropas vadošo Precīzijas medicīnas tīklošanās forumu 2023. gada 12.–13. oktobrī. Forumā tiks izvērtēts paveiktais un iezīmēti nākamā posma uzdevumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI