DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. janvārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Turpinās nodrošināt valsts apmaksātu vakcināciju pret CPV un garo klepu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valdība šodien, 31. janvārī, atbalstīja grozījumus “Vakcinācijas noteikumos”, kas paredz 2023. gadā turpināt zēnu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV), kā arī pusaudžu un grūtnieču vakcinēšanu pret garo klepu.  

Valsts budžeta finansējums rasts, lai nepārtrauktu vakcinācijas kalendārā ietvertos pasākumus, kas uzsākti 2022. gadā. Tādējādi “Vakcinācijas noteikumi” paredz par valsts budžeta līdzekļiem arī 2023. gadā nodrošināt: 

  • vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju 12 līdz 14 gadus (ieskaitot) veciem zēniem;
  • vakcināciju pret garo klepu 14 gadus veciem bērniem un grūtniecēm.

Kā uzsver speciālisti, lai vakcinācija nākotnē pasargātu zēnus no CPV izraisītajiem vēžu veidiem vīriešiem, vakcinācija pret CPV ir obligāti turpināma. Tāpat turpināma grūtnieču vakcinācija pret garo klepu, lai zīdaiņus līdz vakcinācijas vecuma sasniegšanai pasargātu no garā klepus, kā arī turpināma pusaudžu vakcinācija pret garo klepu, lai samazinātu kopējo saslimstību ar garo klepu. 

Dati liecina, ka zēnu CPV vakcinācijas aptvere 2022. gadā 1.potei bija 51,8%, bet kursu pabeidza 8,6%. Savukārt 2022. gadā pret garo klepu vakcinētas 2444 grūtnieces un 14 193 pusaudži (72,5%).  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI