DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

21. janvārī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina uz ekskursiju par latviešu tautas pirmsākumiem senatnē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Sestdien, 21. janvārī plkst. 12.00 Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina uz ekskursiju “Mūsu saknes: no arheoloģiskajām kultūrām līdz sentautām Latvijā”. Tā notiks muzeja ekspozīcijā Brīvības bulvārī 32, dalības maksa – ieejas biļete muzejā.

LNVM pētniece, arheoloģe Dr. hist. Ingrīda Virse stāstīs par latviešu etniskajām saknēm, proti, kā gadsimtu gaitā veidojusies latviešu tauta, kas bijis vienojošais un kas noteicis kultūrvēsturisko novadu savdabību. Lai cik paradoksāli tas būtu, liela daļa atbilžu par senākajiem Latvijas vēstures gadsimtiem meklējama un atrodama… zemē. Arheoloģiski iegūtās liecības ir galvenais avots par senajām kultūrām un ekskursijā varēs izsekot  arheologu atklātajam par mūsdienās zināmajām sentautām – kuršiem, latgaļiem, zemgaļiem, sēļiem un lībiešiem –, kas apdzīvojušas tagadējo Latvijas teritoriju un viduslaiku beigās izveidojušas latviešu tautu. Latvijas Nacionālais vēstures muzejs ir lielākais arheoloģisko senlietu glabātājs Latvijā un muzeja ekspozīcijā var detalizēti izsekot materiālās kultūras pārmaiņām no akmens laikmeta līdz pat Krusta karu sākumam.

Janvārī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aizsāk tematisko ekskursiju ciklu Latvijas vēstures ekspozīcijā – katra mēneša trešajā sestdienā plkst. 12.00 aicinot izzināt dažādas Latvijas vēstures tēmas ekskursijās muzeja vēsturnieku vadībā.

Nākamā ekskursija notiks 18. februārī. LNVM pētnieks Imants Cīrulis ekspozīcijā apmeklētājus vedīs, reflektējot par tēmu "Apspiestie zemnieki, turīgie muižnieki, brīvie pilsētnieki? Sabiedrības kārtas Latvijā 13.–18. gadsimtā". 18. martā ekskursijā LNVM vēsturnieces Mārītes Jakovļevas vadībā varēs uzzināt mītus un patiesību par Kurzemes un Zemgales hercogisti un hercogu Jēkabu Ketleru, bet 22. aprīlī vēsturnieks Jānis Šabanovs stāstīs par tēmu “Koks zemnieku un zvejnieku sētā – darba rīki un iedzīves priekšmeti”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI