DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts policija atgādina – par viltus izsaukumu tiek piemērots sods

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadītajās dienās Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes amatpersonas saņēmušas vairākus izsaukumus, kuri izrādījušies nepamatoti – izvarošanas mēģinājums, draudi ar cirvi, miesas bojājumu nodarīšana un konflikti. Par laimi, cilvēkiem briesmas nedraudēja un notikuma vietā personas atzina, ka noziedzīgs nodarījums nav noticis. Pret visām personām uzsākti administratīvo pārkāpumu procesi.

13.janvārī ap pulksten 15.00 Valsts policijā saņemta informācija, ka Bauskas novadā, Dāviņu pagastā sievietei notiek konflikts ar kaimiņu. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Dienvidzemgales iecirkņa amatpersonas ieradās notikuma vietā, kur ilgstoši neviens nevēra vaļā durvis, taču pēc vairākkārtējiem klauvējieniem, izsaucēja durvis atvēra.

Vizuāli bija redzams, ka sieviete atradās alkohola reibumā – viņa grīļojās, nespēja adekvāti atbildēt uz uzdotajiem jautājumiem un runāja neskaidri. Tomēr sarunas gaitā izdevās noskaidrot, ka konflikts sievietei nav bijis. Iemesls, kāpēc izsaukusi policiju – nepatīkot, ka kaimiņš lieto alkoholu un nekurina krāsni. Ņemot vērā to, ka konflikts nav noticis, likumsargi uzsāka administratīvā pārkāpuma procesu par nepamatotu izsaukumu.

16.janvārī ap pulksten 20.00 Valsts policijā tika saņemta informācija, ka Jēkabpilī, kādā īpašumā vīrietis ir mēģinājis izvarot sievieti. Notikuma vietā ieradās Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa amatpersonas un sastapa izsaucēju – sievieti, kura atradās alkohola reibumā. Sieviete norādīja uz vīrieti, sakot, ka viņš atrodas Valsts policijas meklēšanā un lai policisti viņu savāc no dzīvokļa. Likumsargi pārbaudīja informāciju un tā neapstiprinājās – vīrietis neatrodas Valsts policijas meklējamo personu sarakstā.

Uz jautājumu, kas šeit noticis, sieviete atbildēja, ka vīrietis ir Valsts policijas meklēšanā un viņa vēlas, lai viņu izraida no īpašuma. Kad policiste sievietei norādīja, ka izsaukumā tika minēts cits pārkāpums, sieviete nosmējās un atbildēja noraidoši, sakot, ka tā ir pateiksi tāpat vien.

Sievietei nebija vizuāli redzami miesas bojājumi un policijas iejaukšanos viņa notikuma vietā vairs nevēlējās. Noskaidrots, ka abas personas lietoja alkoholiskos dzērienus un noziedzīgs nodarījums nav noticis. Vīrietis piekrita labprātīgi pamest īpašumu un vairs neatgriezties. Savukārt sieviete tika brīdināta, ka pret viņu tiks uzsākts administratīvā pārkāpuma process par viltus izsaukumu, uz ko sieviete tikai pasmaidīja uz sacīja: “Rakstiet!”

Pret abām sievietēm uzsākti administratīvo pārkāpumu procesi par policijas nepamatotu izsaukšanu. Par šādu administratīvu pārkāpumu piemēro naudas sodu fiziskajai personai no 35 līdz 140 eiro.

Tāpat informāciju par noziedzīgu nodarījumu Valsts policija saņēma 16.janvārī ap pulksten 10.00 no kāda vīrieša Jēkabpilī par to, ka viņam uzbrūkot nepilngadīga persona, nodarot miesas bojājumus. Arī šajā gadījumā tika konstatēts, ka informācija neatbilst patiesībai, vīrietis atradās alkohola reibumā un miesas bojājumus guvis nebija.

Savukārt vakar, 18.janvārī ap pulksten 10.00 Valsts policijā saņemta informācija, ka Bauskā, kādā īpašumā notiekot konflikts – dzīvesvietā dēls esot agresīvs un skaida ar cirvi. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Dienvidzemgales iecirkņa amatpersonas ieradās notikuma vietā un konstatēja, ka izsaucēja bija spēcīgā alkohola reibumā, savukārt viņas dēls gulēja gultā. Noskaidrots, ka pie sievietes notika jubilejas svinības, tāpēc dēls viņu apciemojis. Pēc svinībām dēls devies gulēt, līdz ieradās Valsts policija. Likumsargi konstatēja, ka sieviete atradusies 2,97 promiļu reibumā un sarunas laikā uzvedās neadekvāti un nespēja paskaidrot, kāpēc izsaukusi Valsts policiju.

Sievietei miesas bojājumi netika konstatēti un likumsargi uzsāka administratīvā pārkāpuma procesu par informācijas izplatīšanu par nepatiesu notikumu, kā dēļ policija atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam pienākumam tiek iesaistīta reaģēšanā uz šādu notikumu. Par šādu administratīvu pārkāpumu piemēro naudas sodu fiziskajai personai no 35 līdz 210 eiro.

Valsts policija pret katru izsaukumu izturas atbildīgi, vairākkārt noskaidrojot notikušo no iesaistītajām pusēm, lai būtu skaidri zināmi notikušā iemesli, tāpēc darbs notikuma vietā prasa vairāk laikā, nekā sākumā varētu šķist. Valsts policija atgādina, ka par nepamatotu speciālo dienestu izsaukšanu ir paredzēts sods. Iespējams, brīdi, kad operatīvie dienesti tiek novirzīti uz šādiem viltus izsaukumiem, viņu palīdzība ir nepieciešama citviet.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI