DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. janvārī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts policija pabeidz apjomīgu izmeklēšanu kriminālprocesā pret organizētu grupu Ventspilī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Ventspils reģionālās nodaļas amatpersonas ir pabeigušas apjomīgu izmeklēšanu kriminālprocesā pret organizētu grupu sešu cilvēku sastāvā par pieciem noziedzīgiem nodarījumiem, tostarp narkotisko un psihotropo vielu nelegālu apriti Ventspilī.

Pagājušā gada februārī Valsts policija Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Ventspils reģionālās nodaļas amatpersonas uzsāka kriminālprocesu par to, ka Ventspils pilsētā un Ventspils novadā notiek narkotisko un psihotropo vielu neatļauta glabāšana realizācijas nolūkā un neatļauta realizācija. Likumsargi veica vairākas procesuālās darbības Ventspilī un Ventspils novadā, un kopumā izņēma aptuveni 63 gramus izžāvētas marihuānas, 149 tabletes, kas satur psihotropu vielu MDMA, 6 gramus hašiša, kā arī pulverveida vielu, kas satur MDMA, klonazepāma tabletes un amfetamīnu.

Veicot apjomīgu izmeklēšanu kriminālprocesā, tika iegūti pierādījumi tam, ka šīs aizliegtās vielas tika realizētas Ventspils pilsētā un novadā, pēc  kā nelikumīgi iegūtos finanšu līdzekļus personas izmantoja personīgajām vajadzībām, kā arī, spēlējot azartspēles.

Izmeklēšanā tika noskaidrots,  ka noziedzīga nodarījuma īstenošanā bija iesaistīta organizēta grupa sešu cilvēku sastāvā. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika  noskaidrots, ka, tirgojot narkotiskās un psihotropās vielas, personas ieguva naudas līdzekļus vairāku tūkstošu eiro apmērā. Tāpat noskaidrots, ka, īstenojot noziedzīgās darbības, personas ir veikuši skaidras naudas nodošanas un vismaz 175 naudas pārskaitījumu, lai naudai nevarētu izsekot. Personas organizēja mākslīgu finanšu līdzekļu plūsmu, panākot, ka tika mainīta noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu atrašanās vieta, slēpjot un maskējot to piederību un izcelsmi ar vairākiem naudas līdzekļu paskaitījumiem uz dažādu personu kontiem Latvijā un ārvalstīs. Noziedzīgi iegūtie līdzekļi tika izmantoti, spēlējot azartspēles un  dažādiem citiem mērķiem.

Bez tam, pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka vienam no organizētās grupas dalībniekiem kāda persona bija parādā naudu. Lai parādu atgūtu, organizētās grupas dalībnieks personu grupā ar vēl vienu personu, pielietoja  pret  parādnieku vardarbību un piedraudēja ar vardarbības  piemērošanu arī  turpmāk, ja parāds netiks atdots. Tāpat izmeklēšanā tika gūti pierādījumi tam, ka viens no organizētās grupas dalībniekiem nelikumīgi ieguva un nelikumīgi izmantoja citas personas finanšu  instrumentu datus.

Kriminālprocesā divām no aizdomās turētajām personām tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Citām aizdomās turētājām personām tika piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā izņemtajiem naudas līdzekļiem tika uzlikts arests.

Izmeklējot minēto noziedzīgo nodarījumu, tika noskaidrots, ka personām, kas nodarbojās ar narkotisko un psihotropo vielu realizāciju, nav bijis svarīgi, kāds ir bijis vecums  aizliegto vielu pircējiem. Vēl jo vairāk – jaunieši ir tikuši aicināti piedalīties narkotisko un psihotropo vielu realizēšanā, solot lielus naudas ienākumus, līdz ar to Valsts policija aicina vecākus, radiniekus, draugus un citus cilvēkus, kuriem nav vienaldzīga  jauniešu  nākotne,  pievērst uzmanību viņu uzvedībai, kā arī pēkšņiem, neizprotamiem  naudas tēriņiem.

Lielākā daļa  no aizdomās turētajiem jau iepriekš bija nonākuši policijas redzeslokā par līdzīga rakstura noziedzīgiem nodarījumiem. Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Ventspils reģionālās nodaļas amatpersonas krimināllietas materiālus ir nodevuši prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Saskaņā ar Krimināllikumu, bargākais sods pa narkotisko vielu nelikumīgu apriti ir brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem. Attiecībā par noziedzīgajiem nodarījumiem, par kuriem tiek turēti aizdomās organizētās grupas dalībnieki, soda apmēru noteiks tiesa.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Valsts policija informāciju par personām, kuras iegādājas, tirgo vai uzglabā nelegālās cigaretes, psihotropās un narkotiskās vielās, kā arī alkoholu, iegūst operatīvas darbības rezultātā, taču nereti Valsts policija informāciju par kāda iedzīvotāja pretlikumīgajām darbībām saņem no iedzīvotājiem, par ko likumsargi izsaka pateicību un aicina arī turpmāk ziņot par šāda veida pārkāpumiem.

Atgādinām, ka ziņot var pa tālruni 110, kā arī zvanot uz Valsts policijas uzticības tālruni 67075444 (šis ir automātiskais atbildētājs, tāpēc informāciju precīzi jādefinē), vai arī rakstot uz e-pastu uzticiba@vp.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI