DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
4
4

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā reizi mēnesī būs Senioru diena

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Sākot ar 2023. gada 11. janvāri, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs Brīvības bulvārī 32 reizi mēnesī rīkos īpašo Senioru dienu, kad, uzrādot pensionāra apliecību, bez maksas varēs aplūkot gan Latvijas vēstures ekspozīciju no akmens laikmeta līdz mūsdienām, gan visas tematiskās  izstādes. To būs iespējams darīt individuāli vai piedaloties organizētā ekskursijā gida pavadībā.

Trešdien, 11. janvārī, seniori muzejā gaidīti no plkst. 10.00 līdz plkst. 17.00. Līdzās Latvijas vēstures ekspozīcijai apskatāmas četras izstādes: vēsturisko krāsu fotogrāfiju izstāde “Krāsainā Latvija”, izstāde “Satversme 100+”, kas ļauj izzināt Satversmes veidošanas vēsturi, iepazīt personības, kas piedalījās nozīmīgā dokumenta izstrādē; tāpat aplūkojama pastāvīgā izstāde “Latvijas valsts dibinātāji” un izstāde “Nauda Latvijā”.

Plkst. 12.00 seniori aicināti piedalīties organizētā ekskursijā izstādē “Krimplēnmānija. Modes kliedziens padomju garderobē”, kas apskatāma vēl tikai līdz 15. janvārim. Izstāde veltīta spilgtai sava laika modes parādībai – krimplēna apģērbam, 1960.-70. gadu “modes kliedzienam”. Jau drīz pēc parādīšanās veikalos krimplēns kļuva par visiekārotāko garderobes daļu – no tā šuva kleitas, sarafānus, kostīmus, uzvalkus un vieglos mēteļus. Līdz ar krimplēnu populārākas kļuva košās, piesātinātās krāsas, kas mainīja līdz tam pelēcīgo padomju ikdienas vizuālo realitāti, un blakus vienkrāsainajiem krimplēna tērpiem bieži parādījās arī drosmīgāki raksti. “Krimplēnmānija” bija ne tikai “skriešana pakaļ modei”, kas raksturīga visiem laikmetiem un paaudzēm. Tā parādīja arī preču trūkuma jeb deficīta mērogus, kā arī privātas pazīšanās jeb “blata” izpausmes PSRS ikdienā.

Tāpat seniori šajā dienā aicināti piedalīties muzeja projektā Gadsimta stāsti. Tajā tiek dokumentētas un saglabātas liecības par 20. gadsimta un arī 21. gadsimta sākuma ikdienas dzīvi Latvijā – to dzīvesveidu, kuru vēl atceras pašlaik dzīvojošās paaudzes, bet kas pamazām sāk izzust no sabiedrības kopējās atmiņas. Seniori varēs projektu papildināt ar savu atmiņu stāstu par sev aktuālu tematu, to ierakstot turpat muzejā ar darbinieku palīdzību vai vēlāk mājās, pieslēdzoties projektam tiešsaistē https://emuzejs.lnvm.lv/stasti/.

Gados vecāki cilvēki Latvijā nereti jūtas vientuļi, pat aizmirsti, tāpat tiem ne vienmēr pieejams kultūras piedāvājums. Muzeja apmeklējums būs sava veida izklaide, kā arī dos iespēju padziļināti iepazīt vai atsaukt atmiņā ar Latvijas vēsturi un kultūrvēsturisko mantojumu saistītas tēmas un notikumus, kuros seniori paši ņēmuši dalību.

Nākamā Senioru diena paredzēta 1. februārī, kad plkst. 12.00 notiks ekskursija izstādē “Satversme 100+”, bet 1. martā plānotajā senioru dienā seniori tiks aicināti uz ekskursiju izstādē “Krāsainā Latvija”.
Vairāk par katru izstādi var uzzināt muzeja mājaslapā www.lnvm.lv.


NB! Latvijas Nacionālais vēstures muzejs Brīvības bulvārī 32 atrodas četrstāvu ēkā bez lifta un pacēlāja. Ekskursiju laikā vajadzības gadījumā būs nodrošināti saliekamie krēsli klausītāju atpūtai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI