DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. janvārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veselības ministre: ģimenes ārsti ir primārās veselības aprūpes pamats

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai pārrunātu šā brīža situāciju ģimenes ārstu darbībā un nepieciešamos sistēmiskos risinājumus ilgtermiņā, ceturtdien, 29. decembrī, veselības ministre Līga Meņģelsone pirmajā iepazīšanās vizītē tikās ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvjiem.

“Ģimenes ārstu prakses visā Latvijā saskaras ar resursu cenu kāpumu, t.sk. prakses uzturēšanas izdevumiem. Daļai šīs ziemas rēķini ir kritiski. Ģimenes ārsti ir primārās veselības aprūpes pamats. Tāpēc svarīgs jautājums ir ne tikai atalgojums, bet arī ģimenes ārstu noslogojums – gan šajā brīdī, kad sabiedrībā dramatiski pieaug saslimšanas ar augšējo elpceļu infekcijām, gripu un Covid-19, gan kopumā, raugoties uz ģimenes ārstu pakalpojumu klāstu. Tāpat nozīmīgs jautājums manā dienaskārtībā būs darbs ģimenes ārstu prakšu pēctecība un darbs ar pašvaldībām, lai atbalstītu ģimenes ārstu prakses laukos,” pēc tikšanās atzina veselības ministre.

Tikšanās laikā ministre ar ģimenes ārstu asociāciju pārstāvjiem pārrunāja trešā darbinieka finansēšanu praksēs. Pandēmijas laikā valdība bija piešķīrusi ģimenes ārstiem papildu naudu trešā cilvēka algošanai. Aptuveni 300 praksēs, kuras izmantojušas šo iespēju, pierādījies, ka, šādi organizējot prakšu darbu, ārstiem ir iespēja veltīt vairāk nedalīta laika kvalitatīvai pacientu konsultēšanai un ārstēšanai. Līdzekļi trešā darbinieka algošanai paredzēti tikai līdz janvārim.

Līga Meņģelsone: “Ir sācies aktīvs 2023. gada budžeta veidošanas process, un es ceru, ka trešā darbinieka nepieciešamību novērtēs arī valdībā.”

Jāpiebilst, ka veselības ministre turpmāk regulāri tiksies gan ar ģimenes ārstus pārstāvošām, gan citām organizācijām, kā arī aktīvi iesaistīs tās ministrijas politikas plānošanas dokumentu izstrādē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI