DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Patentu valde prezentē pētījuma rezultātus un iedvesmojošu rokasgrāmatu jaunuzņēmumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Diskusijā “Intelektuālais īpašums un jaunuzņēmumi” piedalījās SIA Primekss Group dibinātājs Jānis Ošlejs ( no labās), SIA Alina, dibinātāja Solvita Kostjukova, profesionāls patentpilnvarnieks Jevgēnijs Fortūna un EUIPO piesaistītais eksperts MVU jautājumos, pasākuma moderators Mārtiņš Kokalis.

Publicitātes foto

Otrdien,13. decembrī notika Patentu valdes un sabiedriskās domas pētījumu centra “SKDS” šovasar veiktā pētījuma  “Izpratne par rūpnieciskā īpašuma tiesībām” rezultātu prezentācija, kā arī Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) intelektuālā īpašuma (IĪ) rokasgrāmata jaunuzņēmumiem "Uzņēmējdarbības idejas", kas adaptēta Latvijas lasītājam, atvēršana.  

Atklājot pasākumu Patentu valdes direktora vietnieks Ēriks Rēķis uzsvēra: “ Eiropā tikai 10% mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) ir aizsargājuši savu IĪ , jo, kā izrādās, vienkārši nav informēti, kā vislabāk gūt peļņu no saviem intelektuālajiem aktīviem vai kur meklēt palīdzību, lai izstrādātu savas IĪ  stratēģijas. Savukārt tie, kuri reģistrāciju veikuši, gandrīz vienprātīgi atzīst, ka tas sekmējis uzņēmuma vērtības pieaugumu, uzlabojis reputāciju, devis lielāku juridisku noteiktību."  

SKDS veiktā pētījuma datus analizēja uzņēmuma valdes loceklis Arnis Kaktiņš. Aptaujājot gandrīz trīs tūkstošus respondentu dažādos novados secināts, ka Latvijas uzņēmēju izpratne par RĪ aizsardzību un tās saikni ar uzņēmējdarbības attīstību ir zema. Tikai 7% uzņēmēju savas zināšanas RĪ aizsardzības jomā atzina par labām, 22% - par vidējām, bet gandrīz puse (46%) - par sliktām. Aktīvākie RĪ reģistrētāji ir lielie, ārvalstu investoru dibinātie un kopuzņēmumi. 

Tomēr vairums aptaujāto uzskata, ka reģistrētā RĪ tiesības paaugstina uzņēmuma vērtību, uzlabo tā reputāciju, mazina iespēju, ka konkurenti nokopē/nozog ideju un palīdz investīciju piesaistē.  

Arnis Kaktiņš uzsvēra, ka trīs gadu laikā ievērojami augusi uzņēmēju apmierinātība ar Patentu valdes sniegto pakalpojumu kvalitāti. Vairāk nekā 70% no aptaujātajiem atzinīgi novērtēja iesnieguma izskatīšanas ātrumu, saprotamību un arī izmaksas.  

Par iniciatīvu “Mazo un vidējo uzņēmumu fonds “Idejas stiprākam uzņēmumam” zināja vai bija dzirdējuši 20% aptaujāto. Kaktiņa vērtējumā tas ir labs rādītājs, jo fonds izveidots salīdzinoši nesen un lielajā informācijas gūzmā pamanīt un novērtēt jaunas iniciatīvas šodienas uzņēmējiem nav viegli.  

Plašāka informācija par pētījumu un tā rezultātiem aplūkojama šeit.

Diskusijā  par IĪ lomu Latvijas uzņēmējdarbībā piedalījās Patentu valdes direktora vietnieks Ēriks Rēķis, SKDS valdes loceklis Arnis Kaktiņš,  Ekonomikas ministrijas uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktora vietnieks Mārtiņš Jansons, Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kameras valdes loceklis Jānis Lielpēteris. Diskusijas dalībnieki atzina, ka izpratne par to, kas ir IĪ jauniešiem jāveido jau skolas un studiju laikā, lai vēlāk, dibinot savu uzņēmumu, tā būtu pašsaprotama lieta. Lietderīgi ir izveidot vienu informatīvo platformu, kur uzņēmēji var saņemt visu nepieciešamo informāciju par valsts un ES atbalsta saņemšanas iespējām un to kā komercializēt savu IĪ . 

Vēl runātāji akcentēja to, ka vislabāk izpratni par IĪ reģistrācijas priekšrocībām vairo uzņēmēju savstarpējā domu un pieredzes apmaiņa, tāpēc svarīgi nodrošināt šāda dialoga iespējamību. 

Lai palielinātu izpratni par IĪ topošiem uzņēmējiem, radīts materiāls latviešu valodā , kuru izstrādāja WIPO.  Rokasgrāmatu tulkoja un adaptēja SIA Skrivanek Baltic, sadarbībā ar Latvijas profesionālo patentpilnvarnieku asociācijas prezidentu Jevgēniju Fortūnu un Patentu valdi. 

 Prezentējot adaptēto materiālu J. Fortūna atzīmēja , ka rokasgrāmata uzrakstīta labā valodā un tēmu izklāsts ir koncentrēts un viegli saprotams. Grāmatā ir apkopota jaunuzņēmumiem noderīga informācija par IĪ aizsardzību, tā komercializācijas iespējām un to, kur meklēt jaunuzņēmumiem paredzēto finansiālo atbalstu.  Lasītāji var iepazīt arī piecu Latvijas uzņēmumu iedvesmojošus veiksmes stāstus.

Diskusijā “Intelektuālais īpašums un jaunuzņēmumi” piedalījās SIA Primekss Group dibinātājs Jānis Ošlejs, SIA Alina, dibinātāja Solvita Kostjukova un profesionāls patentpilnvarnieks Jevgēnijs Fortūna. Galvenie secinājumi – Patenta reģistrācija rada juridisku noteiktību attiecībās ar partneriem/ konkurentiem; sekmē investoru piesaisti; ievērojami palielina uzņēmuma vērtību. 

 Patentu valdes mājas lapā WIPO Intelektuālā īpašuma rokasgrāmata lasāma šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI