DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. novembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

FIFA jāpalīdz izmaksāt kompensācijas Katarā bojāgājušo viesstrādnieku ģimenēm

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sākoties 2022. gada FIFA Pasaules kausa izcīņai Katarā, Parlaments pauž nožēlu par tūkstošiem imigrantu strādnieku nāvēm turnīra sagatavošanas darbos.

Ceturtdien Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju par cilvēktiesību situāciju Katarā.

EP deputāti uzsver, ka Persijas līča valsts uzvarējusi konkursā par FIFA Pasaules kausa rīkošanu, pastāvot ticamiem apgalvojumiem par kukuļošanu un korupciju. Viņi pauž nožēlu par Pasaules kausa sagatavošanas darbos bojā gājušajiem tūkstošiem migrējošo darba ņēmēju, galvenokārt būvniecības nozarē, kā arī par visiem ievainotajiem.

Raksturojot korupciju FIFA kā "plaši izplatītu, sistēmisku un dziļi iesakņojušos", EP deputāti arī pauž nožēlu par to, ka 2010. gada Pasaules kausa izcīņas futbolā rīkošanas tiesību piešķiršanas process Katarai nebija pārredzams un tam trūka atbildīgas riska izvērtēšanas. Viņi norāda, ka FIFA ir nodarījusi nopietnu kaitējumu pasaules futbola tēlam un integritātei.

Parlaments mudina ES dalībvalstis, jo īpaši tās, kurām ir lielas nacionālās futbola līgas,

piemēram, Vāciju, Franciju, Itāliju un Spāniju, izdarīt spiedienu uz UEFA un FIFA, lai fundamentāli reformētu FIFA, piemēram, ieviešot demokrātiskas un pārredzamas procedūras attiecībā uz Pasaules kausu rīkošanas tiesību piešķiršanu, kā arī stingru cilvēktiesību un ilgtspējas kritēriju piemērošanu rīkotājvalstīm.

Lai aizsargātu sportistus un līdzjutējus un izbeigtu sporta izmantošanu sliktas reputācijas uzlabošanai, tiesības rīkot starptautiskus sporta pasākumus nevajadzētu piešķirt valstīm, kurās tiek pārkāptas pamattiesības un cilvēktiesības un kurās ir izplatīta sistemātiska ar dzimumu saistīta vardarbība.

Visiem sagatavošanas darbos cietušajiem jāsaņem kompensācija

Rezolūcijā atzinīgi novērtēts fakts, ka saskaņā ar Starptautiskās Darba organizācijas datiem Kataras valdība ir atlīdzinājusi 320 miljonus ASV dolāru algu ļaunprātīgas izmantošanas upuriem, izmantojot "Darba ņēmēju atbalsta un apdrošināšanas fondu". Tomēr deputāti pauž nožēlu, ka daudzi Kataras darba ņēmēji un viņu ģimenes locekļi ir palikuši izslēgti no fonda darbības jomas, un aicina iekļaut tajā visus, kas cietuši kopš FIFA Pasaules kausa sagatavošanas darbu sākuma, aptverot arī darba ņēmēju nāves gadījumus un citus cilvēktiesību pārkāpumus.

Viņi aicina FIFA sniegt ieguldījumu visaptverošā darba ņēmēju ģimenēm paredzētas kaitējuma atlīdzināšanas programmā, lai atlīdzinātu par darba apstākļiem, no kuriem viņi cietuši.

Saskaņā ar aplēsēm aptuveni 94 % no valsts darbaspēka veido vairāk nekā 2 miljoni ārvalstu valstspiederīgo.

Nepieciešama pilnīga izmeklēšana

Atzīstot migrējošo darba ņēmēju nozīmīgo ieguldījumu Kataras ekonomikā un 2022. gada FIFA Pasaules kausa izcīņā, Parlaments mudina Kataras iestādes veikt pilnīgu izmeklēšanu par migrējošo darba ņēmēju nāves gadījumiem un atlīdzināt ģimenēm, kuru locekļi ir miruši darba apstākļu dēļ.

Parlaments atbalsta nesenos Kataras centienus uzlabot darba ņēmēju apstākļus un tiesības pēc tam, kad par to sākusi runāt starptautiskā sabiedrība, taču prasa pilnībā īstenot pieņemtās reformas.

Tāpat Eiropas Parlamenta deputāti pauž nožēlu par ļaunprātīgo izturēšanos, ko valsts iestādes īsteno pret LGBTQ+ kopienu, piemēram, izmantojot tiesību aktus, kas ļauj LGBTQ+ personas līdz pat sešiem mēnešiem bez apsūdzības vai tiesas turēt apcietinājumā.

Rezolūcijā arī mudināts Kataru stiprināt dzimumu līdztiesības pasākumus, tostarp atcelt sieviešu aizbildniecības paliekas, vienlaikus pastiprinot centienus palielināt sieviešu pārstāvību oficiālajā darba tirgū.

Plašāk lasīt rezolūcijas tekstā, kas būs pieejams šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI