DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret vienu valsts amatpersonu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 24. oktobrī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret vienu valsts amatpersonu – pašvaldības izpilddirektori – par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, ar ko radīts būtisks kaitējums attiecīgajai pašvaldībai.

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2022. gada 12. augustā, pamatojoties uz aizdomām par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko atbildība paredzēta Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā un Krimināllikuma 325. panta otrajā daļā, proti, par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtie pierādījumi liecina, ka valsts amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, nelikumīgi panāca citu personu materiālā stāvokļa uzlabošanu. Valsts amatpersona parakstīja tādus dokumentus, uz kuru pamata diviem  pašvaldības darbiniekiem tika aprēķināta un izmaksāta nelikumīga kompensācija par darba tiesisko attiecību izbeigšanu. Šī kompensācija pārsniedza pieļaujamo apmēru par gandrīz 12 tūkstošiem eiro. Valsts amatpersonas iespējamās noziedzīgās darbības rezultātā pašvaldībai nodarīts kopumā 11 777,71 eiro kaitējums.  

KNAB, nosūtot krimināllietas materiālus Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, noslēdzis attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājam jālemj par krimināllietas turpmāko virzību.

KNAB vērš uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI