DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Finanšu ministrs ar ASV finanšu ministres vietnieku pārrunā sadarbību un atbalstu Ukrainai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Finanšu ministrs Jānis Reirs Vašingtonā tikās ar ASV finanšu ministres vietnieku Valliju Adejemo (Wally Adeyemo), lai pārrunātu Krievijas kara Ukrainā ietekmi uz Latvijas ekonomiku, valdības sniegto atbalstu tautsaimniecībai, kā arī par paveikto finanšu sektora uzraudzības institucionālās kapacitātes celšanā un finanšu tirgus regulējuma stiprināšanā un progresu sankciju pret Krieviju un Baltkrieviju īstenošanā.

Sarunas laikā ministrs atzīmēja, ka Latvija augstu novērtē divpusējo dialogu, jo ikdienā jūt ASV kā stratēģiskā partnera klātbūtni būtiskos jautājumos, piemēram, atbalstot Ukrainu Krievijas izraisītajā karā. Adejemo uzteica Latvijas spēcīgo līderību, apvienojot Eiropas valstis sankciju ieviešanā pret Krieviju, kā arī augstu novērtēja Latvijas un ASV labo sadarbību, īpaši uzsverot atbalstu Ukrainai.

Tikšanās laikā ministrs ar ASV pārstāvi pārrunāja Latvijas paveikto finanšu sektora uzraudzībā un norādīja, ka ekonomiskā un politiskā situācija ir izaicinājumiem pilna. Starptautiskais Valūtas fonds jau ceturto reizi pēc kārtas samazina pasaules iekšzemes kopprodukta  (IKP) prognozi, vienlaikus paaugstinot inflācijas prognozi. Pastiprinoties kara un enerģijas cenu pieauguma negatīvajai ietekmei, sagaidāms, ka arī Latvijā ekonomiskā izaugsme sabremzēsies. Galvenais negatīvās ietekmes kanāls no Krievijas kara Ukrainā uz mūsu ekonomiku ir augstās enerģijas un pārtikas cenas.

Ukraina ilgstoši ir bijusi būtisks Latvijas attīstības sadarbības partneris. Pēdējo 15 gadu laikā 21% no kopējās attīstības palīdzības ir novirzīts Ukrainas atbalstam. Pašlaik Latvija ir to valstu vidū, kas sniegusi vislielāko atbalstu Ukrainai, kopumā atbalstu apjomam sasniedzot 0,9% no IKP. Reirs uzsvēra, ka mēs turpinām atbalstīt Ukrainu visos iespējamos veidos – politiski, sniedzot militāru, humanitāru un finansiālu palīdzību. Ņemot vērā lielo finanšu palīdzības apjomu, ir izdevies segt būtiskākās finansējuma vajadzības līdz gada beigām. Tomēr ir skaidrs, ka finansējuma vajadzības saglabāsies arī nākamgad.

Ministrs apstiprināja,  ka Latvija augstu vērtē koordināciju ar ASV un citām līdzīgi domājošajām valstīm sankciju ieviešanā. Lai panāktu maksimālu efektu no ierobežojošiem pasākumiem, ir būtiski tos atbilstoši ieviest visas valstīs un nepieļaut sankciju apiešanu. Sankcijām jāpaliek spēkā kamēr Krievija izbeidz agresiju pret Ukrainu, izved savus spēkus no Ukrainas un piekrīt maksāt par Ukrainas rekonstrukciju. Tāpat Latvija atbalsta to, ka jānodrošina identiska sankciju ieviešana pret Baltkrieviju.

No 11. līdz 17. oktobrim finanšu ministrs Jānis Reirs piedalās Pasaules Bankas Grupas (PBG) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pilnvarnieku gada sanāksmēs Vašingtonā, ASV. Pilnvarnieki sanāksmju ietvaros diskutē par globālās ekonomikas izaicinājumiem, pastiprinoties Krievijas karam Ukrainā. Tāpat viens no centrālajiem tematiem ir finanšu atbalsta turpināšana Ukrainai, izaicinājumi pārtikas un enerģētikas krīzes risināšanai un finansējuma vajadzības klimata pārmaiņu mazināšanai un valstu noturības stiprināšanai. Latvijas delegāciju vada finanšu ministrs, un tās sastāvā ir Finanšu ministrijas, Latvijas Bankas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un Valsts kases amatpersonas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI