DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Čeku loterijā īpašas naudas balvas par attaisnojuma dokumentiem no apģērbu, apavu un dažādu lietotu preču iegādes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Čeku loterijā katru ceturksni tiek izraudzītas nozares, ar kuru attaisnojuma dokumentiem var piedalīties īpašā “nozaru izlozē” un katru mēnesi laimēt trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā. Šī gada noslēdzošajā ceturksnī kā īpašās izvēlētas vairākas nozares, kas saistītas ar apģērbu, apavu un tekstilizstrādājumu tirdzniecību dažādās tirdzniecības vietās.

Šogad no oktobra līdz decembrim čeku loterijas tematiskajās nozarēs piedalās čeki, kvītis un rēķini, kas saņemti šādās nozarēs: apģērbu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos; lietotu preču mazumtirdzniecība veikalos; tekstilizstrādājumu, apģērbu un apavu mazumtirdzniecība stendos un tirgos.

Rudens un ziema ir laiks, kad iegādājamies siltāku apģērbu un apavus gada aukstākajiem mēnešiem, atjaunojam savu garderobi saistībā ar gada nogales svētku pasākumiem, tumšajos vakaros vairāk laika veltām grāmatu lasīšanai. Visas šīs lietas mēs mēdzam iegādāties dažādās tirdzniecības vietās – tirdzniecības centru veikalos, dažādos tirdziņos, lietotu apģērbu veikalos, antikvariātos u.c.

Tieši šīs nozares – apģērbu un apavu tirdzniecība veikalos un tirdziņos, kā arī visa veida lietotu preču tirdzniecība vērtējamas kā nozares ar augstu ēnu ekonomikas risku. Tajās pastāv lielāka iespēja nesaņemt darījumu apliecinošu dokumentu – čeku, kvīti, biļeti vai rēķinu. Tas nozīmē, ka pastāv arī lielāka varbūtība, ka no gūtās peļņas netiek nomaksāti nodokļi.

Tāpēc 2022. gada ceturtajā ceturksnī – oktobrī, novembrī un decembrī, aicinām ikvienu pievērst īpašu uzmanību tam, vai saņemat čeku, pērkot apģērbu un apavus, vai iepērkoties lietotu mantu bodītē vai antikvariātā. Čeks, kvīts, biļete un rēķins ir ne vien oficiāls darījuma apliecinājums, bet arī garantijas dokuments. Un tā ir arī loterijas biļete, lai pretendētu uz čeku loterijas laimestiem!

Čekus, kvītis, biļetes un rēķinus, kas saņemti par jebkuru pirkumu vai pakalpojumu no šo nozaru uzņēmumiem vai tirgotājiem, izlozēsim atsevišķā čeku loterijas izlozē, kurā katru mēnesi trīs laimētāji saņems naudas balvas 500 eiro apmērā.

VID izraudzītās tematiskās nozares ir publicētas čeku loterijas tīmekļvietnē https://cekuloterija.lv/nozares. Turpat var arī uzzināt, kā pārliecināties par to, vai saņemtais attaisnojuma dokuments atbilst tematiskajam ceturksnim.

Tematiskās nozares kopš pērnā gada aprīļa tiek izraudzītas, lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību nozarēm ar īpaši augstu ēnu ekonomikas risku. Tās izvēloties, tiek ņemta vērā VID rīcībā esošā informācija, piemēram, nedeklarētās darba samaksas īpatsvars, riskanto uzņēmumu īpatsvars nozarē, līdz šim čeku loterijā reģistrēto maksājumu apliecinošos dokumentu skaits u.c. Tiek izvērtēti arī ārējās vides faktori, piemēram, nozaru aktualitāte tematiskā ceturkšņa laikā.

Loterijas dalībniekiem ik mēnesi ir iespēja pretendēt uz 35 naudas balvām 100 eiro vērtībā, trīs laimestiem 5 000 eiro vērtībā un vienu laimestu 10 000 eiro apmērā, bet ik mēnesi trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā tiek izlozētas tikai starp nozares čekiem. Katru mēnesi tiek izlozētas ne tikai naudas balvas, bet arī dažādas vērtīgas Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētās balvas.

Čeku loterijā var piedalīties ikviens, reģistrējot tīmekļvietnē www.cekuloterija.lv čeku, kvīti, biļeti vai ar internetbankas starpniecību apmaksātu rēķinu, kas izsniegts par pirkumiem internetā vismaz 5 eiro vērtībā. Darījumu apliecinošajam dokumentam ir jābūt izsniegtam par preci vai pakalpojumu, kas saņemts no Latvijā reģistrēta nodokļu maksātāja. Plašāka informācija pieejama tīmekļvietnē www.cekuloterija.lv. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz tālruņa numuru 67120011 vai rakstīt uz e-pasta adresi: cekuloterija@vid.gov.lv.

Čeku loterijas mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot kultūras maiņu sabiedrībā. Čeku loterija Latvijā notiek pirmo reizi, taču citur pasaulē ir visnotaļ izplatīta prakse, kas devusi pozitīvus rezultātus gan attiecībā uz sabiedrības rīcības maiņu, gan ieņēmumiem valsts budžetā. Čeku loteriju organizē VID, informatīvi atbalsta VAS “Latvijas Loto”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI