DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM ražotā šķelda nonāk pie siltumapgādes uzņēmumiem, kas nodrošinās iedzīvotājiem siltumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gatavojoties apkures sezonai, uzņēmumi, piedaloties AS "Latvijas valsts meži" (LVM) rīkotajā pārdošanas procesā, nodrošina zināmu stabilitāti ziemas periodā un samazina risku, ka apkures sezonas laikā trūks siltuma ražošanai nepieciešamās izejvielas. Klienti jau sāk saņemt LVM šogad saražotās enerģētiskās šķeldas papildapjoma piegādes.

Daļu no AS “Rīgas Siltums” šai apkures sezonai iegādātās šķeldas uzņēmums ir iegādājies no AS “Latvijas valsts meži”, norādot, ka tādējādi ir izdevies savlaicīgi nodrošināt biokurināmā rezervi: “Apzinoties, ka jaunā apkures sezona būs viena no izaicinošākajām pēdējo gadu laikā, AS “Rīgas Siltums” šai apkures sezonai sāka gatavoties savlaicīgi, jau no aprīļa iepērkot kurināmo dažādos apjomos, kas ļauj diversificēt piegādātājus. Mūsu siltumapgādes uzņēmums no “Latvijas valsts mežiem” izsolē iegādājās daļu no siltumcentrālēm “Zasulauks” un “Imanta” nepieciešamās šķeldas. Plānojam, ka sadarbību varētu turpināt,” skaidro AS “Rīgas Siltums” valdes loceklis Raivis Elliņš.

Pašlaik LVM visu saražoto enerģētisko šķeldu piegādā tikai vietējiem koksnes pārstrādes un enerģijas ražošanas uzņēmumiem. 2022./2023. gadā LVM piedāvās tirgū ap 800 tūkstošiem berkubikmetrus (ap 650000 MWh) enerģijas ieguvei piemērota produkta.

“AS “Rīgas Siltums” jau šajā gadā ir uzsākusi operatīvi palielināt siltumražošanas apjomu no atjaunojamiem energoresursiem, uzsākot darbus pie piecu jaunu biokurināmā siltumavotu izbūves, divas no kurām darbu uzsāks jau šogad. Speciālistu veiktie aprēķini liecina, ka, ražojot siltumenerģiju ar biokurināmo uzņēmuma siltumavotos, ik gadu līdz 100 miljoniem eiro paliks Latvijas ekonomikā, nevis aizplūdīs uz citām valstīm,” turpina Raivis Elliņš.

Reaģējot uz pieaugošo pieprasījumu pēc siltumenerģijas ražošanai izmantojamiem koksnes resursiem, LVM šī gada jūnijā uzsāka enerģētiskās šķeldas papildu apjoma pārdošanu, piedāvājot iegādāties 150 tūkstošus berkubikmetru enerģētiskās šķeldas 130 000 MWh apjomā visā Latvijas teritorijā. “Būtiski, ka ap 80% no enerģētiskās šķeldas papildapjoma nonāks tieši pie siltumapagādes uzņēmumiem, tādējādi LVM izvirzītie mērķi sniegt atbalstu un iespējas iegādāties šķeldu siltumapgādei būs sasniegti. LVM prognozē, ka arī nākotnē arvien lielāks šķeldas piegāžu apjoms nonāks pie siltuma ražotājiem”, tā LVM Pārdošanas izpilddirektore Līga Ozola-Šmite.

Pēc Latvijas statistikas pārvaldes datiem, Latvija 2021. gadā patērēja 8,9 miljonus berkubikmetru šķeldas, kas ir par 13 %  vairāk nekā gadu iepriekš.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI