DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. septembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU ar aktivitāšu kopumu vairos iedzīvotāju un uzņēmumu energopratību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai vairotu Latvijas sabiedrības, uzņēmumu, organizāciju un pašvaldību energopratību, Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta (RTU VASSI) zinātnieki izveidos risinājumus, lai katrs iedzīvotājs un uzņēmums, mainot ikdienas paradumus un izvēles, spētu sasniegt būtisku enerģijas ietaupījumu un pielāgoties mainīgajiem klimata un ģeopolitikas izaicinājumiem. Pilotprojekts tiks īstenots Gulbenē, kur 30. septembrī RTU VASSI aicina iedzīvotājus uz izglītojošu semināru.

Nacionāla mēroga projektā «Energovienoti» tiks izveidota interaktīva, informatīva un analītiska platforma, nodrošinot sabiedrībai rīkus, kas palīdzēs samazināt energopatēriņu. Tiks izstrādāta un aprobēta metodika energoaudita veikšanai «Energoaudits Tavās mājās» – informatīvas un interaktīvas vadlīnijas, lai ikvienam būtu pa spēkam apsekot savu mājokli un identificēt būtiskākos enerģijas patēriņa avotus un faktorus, kas ietekmē patēriņu. Taps arī energoefektivitātes pasākumu katalogs, ko iedzīvotāji varēs izmantot, lai mainītu paradumos. Tiks izveidots un ieviests «Energovienoti» marķējums un uzraudzības sistēma – ilgtspējīgas paraugprakses apliecinājums saimnieciskās darbības veicējiem, uzņēmumiem, valsts un pašvaldības iestādēm, dažādu nozaru organizācijām. Ar tā palīdzību tiks identificēti un apbalvoti sociāli atbildīgi uzņēmumi un organizācijas, kuru darbība ir labs piemērs citiem.

Būtiska loma būs arī konsultatīvam atbalstam iedzīvotājiem, kuriem ir  grūtības mājoklī uzturēt atbilstošu temperatūru, norēķināties par energoapgādes pakalpojumiem vai tos izmantot zemu ienākumu, augstu izmaksu vai zemas mājokļa energoefektivitātes dēļ. Pilotprojekts tiks īstenots Gulbenē, kur RTU VASSI zinātnieki cieši sadarbosies ar pašvaldību, energopārvaldniekiem, daudzdzīvokļu namu vecākajiem, dzīvokļu un māju īpašniekiem, analizējot patēriņu, regulāri sniedzot praktiskus padomus un motivējot rīcībai, kas pakāpeniski ļaus samazināt izmaksas par siltumu un elektroenerģiju.

Pirmais seminārs «Praktiski padomi siltumenerģijas izmaksu samazināšanai»  tiks rīkots 30. septembrī plkst. 17.30 Gulbenes kultūras centrā. Tajā RTU VASSI zinātnieki un mācībspēki iedzīvotājiem stāstīs par dažādiem pasākumiem, ar kuriem panākt ievērojamu siltumenerģijas ietaupījumu. Tiks apskatīti gan tādi pasākumi, kurus viegli var īstenot katrs, gan tādi, kas prasa mazliet lielākus finanšu ieguldījumus.  

Ar Gulbenes pieredzi tiks iepazīstinātas arī citas pašvaldības. Zināšanu pārnese un izpratnes veidošana ir izšķirīga, veicinot sabiedrības atbildību par Latvijas energoneatkarības stiprināšanu un energoefektivitātes mērķu sasniegšanu kā lokālā, tā nacionālā mērogā. Tādēļ RTU VASSI turpinās komunikācijas aktivitātes sociālajos medijos, daloties ar padomiem un labās prakses piemēriem.

Projekts tiks īstenots trīs gadus ar Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācijas atbalstu. Tas ir turpinājums pavasarī sāktajai iniciatīvai, kurā RTU VASSI kopā ar Rīgas domi, AS «Rīgas Siltums», Ekonomikas ministriju un «Elektrum» Energoefektivitātes centru aicināja ikkatru pārskatīt paradumus un mazināt energopatēriņu, vairojot Latvijas neatkarību no importētiem energoresursiem un iestājoties pret Krievijas karu Ukrainā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI