DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret četrām personām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 26. septembrī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret četrām personām par iespējamu gatavošanos ļaunprātīgi izmantot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, kā arī šī noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu. Tāpat KNAB prokuratūrai rosināja turpināt pirmstiesas izmeklēšanas laikā uzsāktos piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesus pret divām juridiskām personām, kuru interesēs plānots, kā arī īstenots iepriekšminētais noziedzīgais nodarījums.

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2022. gada 13. maijā, pamatojoties uz aizdomām par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko atbildība paredzēta Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā, 15. panta trešajā daļā un 318. panta otrajā daļā, t.i., par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kā arī gatavošanos īstenot šo noziedzīgo nodarījumu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtie pierādījumi liecina, ka divas valsts amatpersonas, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, ar fiziskās personas atbalstu Latvijā reģistrēta uzņēmuma interesēs panāca fiziskās personas pārstāvētā uzņēmuma uzvaru valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību publiskā iepirkuma konkursā. Iepirkums saistīts ar ēkas uzkopšanas un uzturēšanas darbiem. Vienlaikus viena no valsts amatpersonām ar cita uzņēmuma pārstāvētās fiziskās personas atbalstu gatavojās panākt, lai attiecīgais uzņēmums uzvarētu valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību rīkotā publiskajā iepirkumā par apsardzes nodrošināšanu. Šis noziedzīgais nodarījums netika izdarīts līdz galam no abu personu gribas neatkarīgu iemeslu dēļ.

KNAB, nosūtot krimināllietas materiālus Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, noslēdzis attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājam jālemj par krimināllietas turpmāko virzību.

KNAB vērš uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI