DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs pateicas baltiešu organizācijai BATUN par Latvijas interešu aizstāvību pasaulē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 18. septembrī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās organizācijai BATUN (Baltiešu aicinājums Apvienotajām Nācijām) veltītās piemiņas plāksnes atklāšanā Daugavas Vanagu namā Ņujorkā.

“Šā gada 17. septembrī atzīmējām 31. gadskārtu, kopš Latvija tika uzņemta Apvienoto Nāciju Organizācijas saimē pēc piecdesmit nebrīves gadiem. Vēlos pateikt paldies trimdas latviešu organizācijām – Daugavas Vanagiem un Pasaules Brīvo latviešu apvienībai, kā arī baltiešu kustībai BATUN, kas palīdzēja Latvijai atgriezties starptautiskajā sabiedrībā pilnvērtīgas, suverēnas valsts statusā. Esam pateicīgi par jūsu ciešo saiti ar Latviju un sniegto atbalstu Latvijas attīstībai,” uzrunā teica E. Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs vērsa uzmanību, ka pastāvīgi uzturot “Baltijas jautājumu” starptautiskās uzmanības lokā, tika bruģēts ceļš uz Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu. Ministrs pateicās BATUN vecbiedriem par atbalstu Latvijas, Igaunijas un Lietuvas delegācijām, uzsākot darbu ANO sistēmā.

Ministrs akcentēja, ka sākotnēji Latvijas diplomātiem ANO galvenais uzdevums bija no jauna “uzlikt Latviju uz pasaules kartes”, tostarp ar starptautiskās sabiedrības atbalstu panākt Krievijas karaspēka pilnīgu izvešanu no Baltijas valstīm. Šobrīd Latvija ir pirmajās rindās, atbalstot Ukrainu cīņā pret agresorvalsti Krieviju.

Informācijai

BATUN (Baltic Appeal to the United Nations) jeb Baltiešu aicinājums Apvienotajām Nācijām) bija viena no ietekmīgākajām baltiešu trimdas organizācijām, kas 25 gadus – no pagājušā gadsimta 60. gadiem līdz pat Baltijas valstu neatkarības atjaunošanai 1991. gadā – uzturēja baltiešu neatkarības centienus, ANO dalībvalstīm atgādinot par Baltijas valstu okupāciju un tiesībām uz pašnoteikšanos.

BATUN tika dibināts 1966. gada 9. februārī. Ideja par organizāciju radās pēc baltiešu aktīvistu sarīkotās Baltijas brīvības demonstrācijas (Baltic Freedom Rally) Ņujorkā 1965. gada 13. novembrī, kad aptuveni 15 000 Ziemeļamerikas baltieši – pārsvarā jauni cilvēki – ar plakātiem devās gājienā uz ANO mītni, pieprasot Baltijas valstu neatkarību.

Daugavas Vanagu namā Ņujorkā no 1988. gada jūlija atradās BATUN birojs. No 1991. gada septembra līdz 1992. gada jūlijam BATUN birojā darbojās pirmā Latvijas Republikas pastāvīgā pārstāvniecība ANO.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI